Μείωση σε ποσοστό 7,2% κατέγραψε ο τζίρος των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 και διαμορφώθηκε στα 34,71 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία BETA ΑΕΠΕΥ.

Τα κέρδη μετά από τους φόρους αυξήθηκαν κατά 244%, στα 6,295 δισ. ευρώ, αύξηση η οποία όμως οφείλεται στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από τις αρνητικές υπεραξίες λόγω των εξαγορών και των αναβαλλόμενων φόρων. Μειωμένα κατά 17,5%, στα 2,866 δισ. ευρώ, εμφανίστηκαν τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο.

Από τις 216 εισηγμένες εταιρείες, οι 78 παρουσίασαν κέρδη και οι 138 ζημίες. Από τις κερδοφόρες, οι 22 κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους, 23 είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται, ενώ 33 «γύρισαν» σε κέρδη έναντι ζημιών. Μεταξύ των ζημιογόνων, 48 είδαν τις ζημιές τους να διευρύνονται, 65 κατάφεραν να τις περιορίσουν, ενώ 25 εμφάνισαν ζημιές έναντι κερδών.

Θετικοί πρωταγωνιστές ήταν οι εταιρείες: ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Σαράντης, ΜΕΤΚΑ, Autohellas, Ιασώ, ΟΛΠ, Κυριακίδης, Κανάκης, FFGroup, Profile, Ικτίνο, MLS Πληροφορική, Περσέα, Καράτζη, Έλτον Χημικά και Πλαστικά Κρήτης.

Με κέρδη, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, κινήθηκαν ο ΟΤΕ, η Frigoglass, τα Πλαστικά Θράκης. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες: Τιτάν, Φουρλής, Ιντραλότ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motoroil, ενώ επέστρεψαν σε κέρδη οι εταιρείες: Παπουτσάνης, Δομική Κρήτης, Πετρόπουλος, Unibios, ΕΛΤΡΑΚ, Kleeman, Info-Quest, EKTEΡ, Ευρωσύμβουλοι, Λάμψα, Βαρβαρέσος, Mermeren Combinat .

Mε σημαντικές ζημιές συνέχισαν τη χρονιά οι MIG, Forthnet, Παρνασσός, Πήγασος, Altec, Αλουμύλ, Dionic, Axon, Nutriart, Sprider, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Σελόντα, Σφακιανάκης, Σιδενόρ, Χαλκόρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, σχεδόν το σύνολο των εταιριών στις εκδόσεις και με μικρότερες ζημιές σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο κλάδος των ναυτιλιακών εταιρειών.