Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα μετά από δύο διασώσεις, εκτιμά σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, εξέλιξη η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει νέα αναταραχή στη φαινομενικά ήρεμη ευρωζώνη.

Η Αθήνα πρέπει να καλύψει ένα κενό της τάξεως των 4 διΣ. ευρώ τα οικονομικά φέτος και το 2014, καθώς τα απογοητευτικά έσοδα από τη φορολογία και τις αποκρατικοποιήσεις έχουν ανοίξει «τρύπες» στον προϋπολογισμό της.
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα το 2014, εξαιτίας της χειρότερης των εκτιμήσεων ύφεσης, των φτωχών προοπτικών για επιστροφή στις αγορές και τον και απρόσμενο «λογαριασμό» αποπληρωμής χρέους προς τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα, εφόσον το πρόγραμμα διάσωσής της είναι «πλήρως χρηματοδοτούμενο» για τους επόμενους δώδεκα μήνες, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία του. Ωστόσο αυτή είναι μία προϋπόθεση η οποία δεν πληρείται αυτό τον μήνα.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η πρώτη έκπληξη θα μπορούσε να προκύψει στην Αθήνα, καθώς οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τον Οκτώβριο, εξέλιξη η οποία θα θέσει σε δοκιμασία την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της δικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.