«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή», διαμηνύουν κυβέρνηση, τραπεζικοί παράγοντες και οικονομικοί αναλυτές και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας. Κατά τη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και δεν υπάρχει πια φόβος, επισημαίνοντας ότι χωρίς το μηχανισμός στήριξης από της ΕΕ και το ΔΝΤ «θα ήμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συγκρατηθεί το «κατασκευασμένο – όπως χαρακτηριστικά είπε- κλίμα των διαρροών». Ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για γενικότερο πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας, κάτι που εντείνεται – όπως είπε- στο εξωτερικό, ακόμα και από εταίρους μας στην Ε.Ε.«Τα στοιχεία είναι αρνητικά και δικαιολογημένα ο κόσμος τα βλέπει μαύρα, αλλά τα πράγματα πάνε με ένα ρυθμό που δεν είναι καταστροφικός», εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής της ALPHA BANK και επικεφαλής του τμήματος οικονομικών μελετών. Όπως είπε, μπορεί η μείωση των ελλειμμάτων να μην είναι τόσο μεγάλη όσο περίμενε το ΔΝΤ, αλλά «δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μείωση των επενδύσεων θα είναι 12% τα επόμενα δύο χρόνια». Σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, υπάρχουν δυνατότητες να βελτιωθεί η κατάσταση, αν γίνουν από την κυβέρνηση οι κατάλληλες δράσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, όπως για παράδειγμα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Πάντως, επενδυτές επιμένουν στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού οικονομικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, το 41% των επενδυτών και οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Η χώρα που απειλείται περισσότερο μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η Πορτογαλία (με την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «πολύ πιθανή» κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» σύμφωνα με το 14%).

Πηγή: Σκάι