Ενεργειακό έργο προτεραιότητας της Πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών» χαρακτηρίζεται ο αγωγός φυσικού αερίου BRUA (ΒουλγαρίαΡουμανίαΟυγγαρίαΑυστρία) αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενέργειας και Οικονομίας της Ρουμανίας, με αφορμή την συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου και του Ταμείου Επενδύσεων της Πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών».

«Η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών είναι μια ευέλικτη και άτυπη πολιτική πλατφόρμα σε προεδρικό επίπεδο που συγκεντρώνει τα 12 κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην αύξηση της σύγκλισης και της συνοχής, ενώ παράλληλα μειώνει το χάσμα οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ διαφόρων περιοχών και κρατών μελών της ΕΕ, αυξάνοντας τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή, στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και των ψηφιακών πεδίων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο αγωγός BRUA θα σηματοδοτήσει τη σύνδεση της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας. Το δίκτυο στη Ρουμανία θα έχει μήκος 528 χιλιόμετρα. Το έργο έχει αμφίδρομη μεταφορική ικανότητα 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως προς ή από τη Βουλγαρία και 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως προς ή από την Ουγγαρία.