Το πέναλτι για όσους δεν πιάσουν το όριο των e-αποδείξεων

Ο φόρος που σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:46
11/10/2019
Το πέναλτι για όσους δεν πιάσουν το όριο των e-αποδείξεων
6
loading

Αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου βρίσκονται οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από το 2020.

Στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% έως 25% με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει το πέναλτι φόρου να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 22%, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Η απειλή φόρου, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν γίνεται για να αντληθούν έξτρα έσοδα από φόρο εισοδήματος στη βάση των ποινών. Τα στοιχεία δείχνουν ούτως ή άλλως ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν φέτος κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αφορολόγητο αποσυνδέεται πλήρως από την υποχρέωση συλλογής e- αποδείξεων και ως εκ τούτου ο εισαγωγικός συντελεστής 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεν μπαίνει καν στην εξίσωση.

Σήμερα, στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και αυτές που έγιναν πραγματικά υπάρχει η απειλή φόρου 22%, χάνοντας μέρος του αφορολογήτου. Του χρόνου θα στοιχίζει ουσιαστικά πολύ πιο ακριβά καθώς ο εισαγωγικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχει υποχωρήσει στο 9%, αλλά στο εισόδημα των 10.000 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών θα χρειάζονται ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ωραία ακούγονται όλα

  Και έτσι δικαιολογείται το μαύρο χρήμα Κάνω χρήση καρτών ακόμα και σε περίπτερο Απίστευτη ευκολια και ασφάλεια Όσοι αντιτάσσονται απλά έχουν μαύρα λεφτά που κάπου πρέπει να ξοδέψουν Είναι συνταγματικό να πολεμάς την φοροκλοπή Αυτό που πρέπει να γίνει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες για παραδειγμα διατροφη τεκνων και να βρίσκουν την προέλευση του μαύρου χρήματος

 2. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα πληρώνεις ακόμα και για την ερώτηση υπόλοιπου στο ΑΤΜ! Όσο για τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με συνέπεια την αύξηση του ΕΝΦΙΑ...
  Εκεί να δεις κλάμα...

  1. avatar συριζα θελαμε το 15…..

   βγαλαμε τα ματια μας.....κλεισανε τα δικα σας......ειδαμε τα χαλια σας.....φορους ενφια εκας διοδια φπα περικοπες ασυλα βρισιες αλαζονιες επαρση μεταναστες λαθρονια......ακριβεια....

 3. avatar Φιδισιο κορμί

  Σοβαρά τώρα ; Είναι συνταγματικό να με τιμωρούν για την επιλογή του τρόπου πληρωμής ;;;;

 4. avatar ΘΩΜΑΣ Τ

  Αυτό που γίνεται στην Ελλάδαμε την ποινή αν δεν κάνεις αγορές υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα και όχι με μετρητά, είναι καταπάτηση των ατομικών μας δικαιωμάτων και αυταρχικό μέτρο. Κατά τα άλλα έχουμε δημοκρατία.

  1. avatar @ΘΩΜΑΣ Τ

   Αν ειναι ο μάγκας που μένει στην "μεζονέτα" στα βόρεια ή νότια προάστεια, έχει κανα δυο πόρσε στο όνομα της γιαγιάς του, ζει σαν άρχοντας και δηλώνει 6-7 ψωροχιλιάρικα το χρόνο, να φορολογηθεί για το μαύρο χρήμα του, τότε δεκτή η "καταπάτηση των ατομικών μας δικαιωμάτων και το αυταρχικό μέτρο" του πλαστικού χρήματος...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει