Την 54η θέση σε σύνολο 60 κρατών στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας κατέλαβε για το 2013 η Ελλάδα, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις σε σύγκριση με το 2012.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του International Institute for Management Development (IMD) και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.
Η άνοδος της Ελλάδας θεωρείται αναμενόμενη, κυρίως λόγω των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει η χώρα και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας ανάμεσα στα 60 κράτη που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και, στις «Υποδομές».

Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», Ελλάδα απώλεσε για το 2013 μια θέση και από την 58η θέση του 2012 βρίσκεται πλέον στην 59η, δηλαδή είναι προτελευταία στην παγκόσμια κατάταξη. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση που κατείχε ποτέ η χώρα μας στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας» από το 1999.

Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά δυο θέσεις και από την 58η το 2012, βρίσκεται πλέον στην 56η, δηλαδή στην τελευταία πεντάδα χωρών παγκοσμίως.

Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε κατά εννέα θέσεις και από την 56η το 2012 βρίσκεται πλέον στην 47η για το 2013, ενώ στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά μια (1) θέση, καταλαμβάνοντας για το 2013 την 35η θέση, από την 34η που κατείχε το 2012.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως με κριτήριο το εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, στη 10η θέση όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, στη 19η με κριτήριο τις εξαγωγές, και στην 5η θέση για την ύπαρξη πολύ καλά εκπαιδευμένων και αποτελεσματικών μηχανικών.

Ωστόσο, καταλαμβάνει την τελευταία θέση (60η) στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την 59η θέση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, την 59η θέση στο συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης και την 58η θέση με κριτήριο το ποσοστό ανεργίας των νέων.

Οι προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με το IMD, οι κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κατά το 2013, είναι μεταξύ άλλων η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, η ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Σε δηλώσεις ο Ν.Πέντζος, επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας υπογράμμισε πως «το πράγματι ενθαρρυντικό μήνυμα από τα εφετινά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την αναστροφή του αρνητικού διεθνούς κλίματος απέναντι στη χώρα μας».

«Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα, να γίνει κατανοητό στο εγχώριο περιβάλλον, ότι μόνο με την εντατικοποίηση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η χώρα μας να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και να τοποθετηθεί εκ νέου στην οικογένεια των ανεπτυγμένων και νοικοκυρεμένων χωρών» τόνισε ο κ.Πέντζος.