Στο Παρίσι έφθασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για να συμμετάσχει στη διήμερη υπουργική συνάντηση στον ΟΟΣΑ που ξεκινάει το πρωί της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο γγ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, πρόκειται να παρουσιάσει τις οικονομικές προοπτικές των χωρών-μελών και άλλων σημαντικών χωρών, τόσο για το 2013 όσο και για το προσεχές μέλλον.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ορισμένες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πρόκειται να υπογράψουν τη «Σύμβαση του ΟΟΣΑ για Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά θέματα».

Η Σύμβαση αυτή αποτελεί συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΟΣΑ και πρωτοσυντάχθηκε το 1988. Τον Απρίλιο του 2009, στο πλαίσιο του G20, τροποποιήθηκε αποκτώντας διεθνή χαρακτήρα, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα κράτη.

Η Ελλάδα υπέγραψε κατ’ αρχάς την εν λόγω Σύμβαση πέρυσι, στις 22 Φεβρουαρίου του 2012. Για την τελική επικύρωσή της όμως, απέμενε η προσκόμιση ορισμένων στοιχείων.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να προσκομίσει αύριο ο Έλληνας υπουργός, ώστε μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο, να τεθεί σε ισχύ για την Ελλάδα.

Η τροποποιημένη αυτή Σύμβαση, διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία για τη βελτίωση της εφαρμογής των εθνικών φορολογικών νομοθεσιών, σεβόμενη παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των φορολογουμένων.

Βάσει της Σύμβασης, ένα κράτος μπορεί να έχει όλες τις μορφές διοικητικής συνεργασίας με άλλα κράτη για τον καθορισμό και την είσπραξη των φόρων και ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Στη συνεργασία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η είσπραξη ξένων φορολογικών απαιτήσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Στουρνάρας προβλέπεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκούρια καθώς και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.