Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την πίεση των ηγετών και της κοινής γνώμης των χωρών τους να καταγράψουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Αν και στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών περιλαμβάνεται ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τραπεζική ένωση μέχρι τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής αναμένεται να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών, μετά τις αποκαλύψεις του OffshoreLeak για τους κατόχους λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα παρίσταται στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών για να ασκήσει τις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις ώστε το θέμα να εξετασθεί σε υπουργικό επίπεδο και να μην αναπεμφθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της 22ας Μαΐου.

«Οι υπουργοί Οικονομικών των ”27” θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις και δεν θα έχουν δικαιολογία αν δεν το κάνουν», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις φορολογικές υποθέσεις Αλτζίρντας Σέμετα.

Το πρώτο θέμα θα είναι η εξασφάλιση της ομοφωνίας των υπουργών Οικονομικών ως προς την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τόκους που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου βρίσκεται το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη ενίσχυση της οδηγίας και την επέκτασή της εφαρμογής της στον τομέα των ασφαλειών ζωής.

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει την αρχή της ανταλλαγής πληροφοριών στον πυρήνα της προσέγγισής της. Το σημαντικό είναι η επέκταση αυτού του μέτρου σε όλους τους τύπους εισοδήματος», έγραφε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο, η άρση του τραπεζικού απορρήτου δεν γίνεται αποδεκτή από όλους, και δύο χώρες έχουν μπλοκάρει μέχρι στιγμής την υιοθέτηση αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας. Εάν το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να κάνει το αναγκαίο βήμα, η Αυστρία εξακολουθεί να προβάλλει αντίσταση.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευθεί, αλλά υπό ορισμένους όρους: να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο για τους μόνιμους κατοίκους και να μην θιγούν οι διμερείς συμφωνίες της Βιέννης με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί , πρέπει να γίνει δυνατόν να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής ήδη από σήμερα. «Οφείλουμε να προχωρήσουμε, αυτό αποτελεί τόσο ηθική επιταγή, όσο και θέμα οικονομικής αποτελεσματικότητας, διότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματά μας, και η φοροδιαφυγή αποτελεί έναν τρόπο για την αποφυγή της συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια», είπε.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν επίσης την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών τους με τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λιχτενστάιν.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την πρωτοβουλία πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) , οι οποίες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act), στο πρότυπο του αμερικανικού νόμου που επιτρέπει την εξασφάλιση πληροφοριών για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς , τις τοποθετήσεις και τα εισοδήματα όλων των αμερικανών φορολογουμένων στο εξωτερικό.

Στα μέσα του Απριλίου, οι χώρες της Ομάδας των 20 απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επιτεθεί στις ρίζες του τραπεζικού απορρήτου καθιστώντας «γενικό κανόνα» την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.