Τα capital controls που ισχύουν σήμερα και καταργούνται

Όσα θα αλλάξουν από την 1η Σεπτεμβρίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:50
27/08/2019
Τα capital controls που ισχύουν σήμερα και καταργούνται
18
loading

Την πλήρη άρση των capitals controls ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την εξέλιξη αυτή από το Μαξίμου τη χαρακτηρίζουν -βάσει κυβερνητικών πηγών- ως επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε σήμερα ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Διά του οικονομικού της επιτελείου, προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος».

«Επιτέλους, σήμερα κλείνει οριστικά ένας μεγάλος κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας άλλος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε πως από την 1 Σεπτεμβρίου τελειώνουν τα capital controls για πάντα μετά από συνεννόηση με την τράπεζα της Ελλάδας, το σύνολο των ελληνικών τραπεζών αλλά και τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που ισχύουν έως σήμερα

Μετρητά έως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash- to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Εξαγωγή κεφαλαίων:

 • Έως 4.000 ευρώ/δίμηνο
 • Εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
 • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

Μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών.

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
 • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
 • Επιπλέον, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
 • Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
 • Πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού. Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
 • Ανάληψη έως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα
 • Δεν επιτρέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:
 1. Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
 2. Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
 3. Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.
 4. Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
 5. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
 6. Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
 7. Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
 8. Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Hλίας

  Πώς μπήκαμε στο μνημόνιο και τα κάπιταλ κοντρόλ; Από τις κλεψιές και τις μίζες των κλεφτοκυβερνήσεων της ΝΔ και του Πασοκ!
  Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε την οικονομία, μας έβγαλε από το μνημόνιο... Άφησε και υπερπλεόνασμα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κάνει ο Κούλης τον ψευτόμαγκα....
  Μέχρι να τα φάνε και να μας ξαναβάλουν στο μνημόνιο.

 2. avatar ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

  ΣΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.....ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΑΞΗ ΤΑ ΙΣΑ ΕΚΕΓΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΖΕΙ ΠΟΛΥ....ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΡΕ ΖΩΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ.
  ΓΘΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ....ΖΩΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΘΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ....ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ 1000 .....ΑΥΤΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ....ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ....ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ

 3. avatar Τα λάθη πληρώνονται

  Ετοιμάσου να πληρώσεις ακριβά τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου από στα 6.500 € από τα 9.500 € που είναι σήμερα! Από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που μόλις ψήφισες!

 4. avatar Γιαννης Διαμαντοπουλος-ΒΟΛΟΣ.

  κομπλεξικοι συριζεοι,δεν ξερετε με ποιον να τα βαλετε,μετα την κλωτσια που φαγατε,και δεν το εχετε ξεπερασει ακομη,φτασατε μεχρι και στο εσχατο σημειο,να καψετε ολη την Ελλαδα.
  Αλλα τι σας νοιαζει,μηπως ειστε Ελληνες πατριωτες?Πουλημενοι ειστε.

  1. avatar Μπραβο Γιαννης Διαμαντοπουλος-ΒΟΛΟΣ.

   Μιας και κανεις επωνυμα τη καταγγελια οτι συριζαιοι εβαλαν τις φωτιες πρεπει να σε καλεσουν οι αρχες να αποδειξεις ποιοι συριζαιοι εβαλαν τις φωτιες.Αν νομιζεις οτι μπορεις να διαδισεις επωνυμα τετοιες καταγγελιες ,αν αποδειχθουν ψευδεις μαλλον θα μπλεξεις.

 5. avatar Με 600 με 1000 ευρω

  Τον μήνα μισθό δεν κατάλαβαν capital controls οι περισσότεροι που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους.

  1. avatar Φτωχή η οπτική σου γωνία

   Αν είχες τη μητέρα σου ετοιμοθανατη, όπως εγώ, το 2015, και χρειαζομουν τρεις βαρδιες βοήθεια το εικοσιτετράωρο, και το ΑΤΜ σου έβγαζε μόνο ένα πενηνταρικο, ακόμα θα ήσουν γονατισμενος και θα την παρακαλούσε να σε συγχωρέσει που δεν μπόρεσες να της προσφέρεις στα στενά της τη βοήθεια που χρειαζόταν.

  2. avatar Άλλοι φρόντισαν για να μην καταλάβεις εσύ.

   Ναι, δεν κατάλαβες εάν είσαι δημόσιος υπαλληλος. Γιατί ο εργοδότης σου, αν ήσουν στον ιδιωτικό τομέα, αυτός που ρισκαρισε στη ζωή του να μην γίνει δημόσιος υπαλληλος και αποφάσισε να στήσει μια επιχειρηση, τράβηξε τα πανδημα για να την κρατήσει όρθια και να σου εξασφαλίσει αυτό το μισθό. Αλλά με ποιους θα ασχοληθούμε, με τους καπιταλες....

 6. avatar Σε παγκόσμια ύφεση η οικονομία

  Μέσα στο 2020.
  Οπότε οι "μεγάλοι φίλοι" σας, τώρα προλαβαίνουν να βγάλουν και τα τελευταία.
  Και να δω τον Στουρνάρα τι σχόλια θα κάνει????

 7. avatar Ξανά φωνάξτε τον Τσίπρα

  Να σας ξαναφτιάξει την οικονομία όταν θα την ξανακάνετε σαν τα μούτρα σας.

 8. avatar fire40

  Πως επέστρεψε μέσα σε ένα μήνα η κανονικότητα στη χώρα ενώ μέχρι τις εκλογές υπήρχε η απόλυτη καταστροφή;

  1. avatar @ fire40

   Αν αυτο που γραεις ειναι ειρωνικο για τη σημερινη κυβερνηση τοτε πασο.Αν ομως πιστευεις οτι σε ενα μηνα επεστρεψε η κανονικοτητα στην οικονομια,τοτε βαλε το κεφαλι σου κατω απο κρυο νερο να συνελθεις γιατι οι τελευταιες ζεστες βλαπτουν.

 9. avatar ακερσεκοντ

  μάλιστα μετά από 4,5 χρόνια μπράβο μας και ενώ στης άλλες χώρες όπως την κυπρο κράτησαν μόνο 2 χρόνια.

 10. avatar spyrospeiratis

  ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITALCONTROLS ΤΗΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΕΠΙ 4 ΕΤΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ . ΓΙΑΤΙ ? ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΤΕ ΜΕ ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. ΗΡΘΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΗΡΕ ΤΑ CARITALCONTROLS ANIKANA ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

  1. avatar Ρε

   Το μονο που κανει εδω και ενα μηνα ο Κυριακος ειναι να βολοδερνει απο παραλια σε παραλια
   Τα βρηκε ολα στρωμενα και στο πιατο απο τον Συριζα και εχει το θρασος να τα παρουσιαζει τωρα σαν δικα του κατορθωματα
   Ενας αχρηστος ειναι που οσο λιγοτερο μεινει σαν πρωθυπουργος τοσο το καλυτερο για την Ελλαδα

   1. avatar Scripta manent

    Πόσες φορές την είχε αναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015; Ο Βαρουφάκης, ο Σταθακης, ο Φλαμπουραρης, ο Τσακαλώτος; Scripta manent: τα γραπτά μένουν, για ψάξε, υπάρχει και διαδίκτυο.

   2. avatar Καλοκαιρι ακόμα

    Πρόσεξε μην πνιγείς. Πρώτη φορά τόσο οργανωμένα και τόσο συστηματικά. Και τις Κυριακές στην παραλία, όχι στα κότερα, αθλητικός και έτοιμος. Όχι σαν τον Τσίπρα που πήρε είκοσι κιλά καθώς έγερνε άπραγος στις πολυθρόνες του Μαξίμου, με μόνη σκέψη πως να ελεγξει έτσι το κράτος ώστε να μην αναγκαστεί να σηκωθεί από την πολυθρονα. Όσο για την τρολλια, μην ξεχάσεις την πληρωμή σου από την Κουμουνδούρου. Αν και με τις βλακείες που γράφεις, δεν τους βοηθάς, δεν τον αξίζεις τον μισθό σου. Α , παρεμπιπτόντως, αφού θα έχουν μπει οι βάσεις για νέα θέματα όλη την εβδομάδα, την Κυριακή θα ξαναβρισκεται στην παραλία. Καλοκαιρι ακόμα.

  2. avatar Τιλεμαχος

   Τι λες βρε ουγκανο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει