«Φρένο» στις συναλλαγές με μετρητά, τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης - Τέλος Αυγούστου θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:10
06/08/2019
«Φρένο» στις συναλλαγές με μετρητά, τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
47
loading

Σχέδιο για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια τόσο να περιορίσει την φοροδιαφυγή αλλά και να τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 50% το 2020 και πλήρης κατάργησή τους το 2021. Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με το οποίο θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την χρήση πλαστικού χρήματος ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν και τα όρια χρήσης μετρητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται:

 • Η αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει εναλλακτικά σενάρια για το αφορολόγητο στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το κόστος των μέτρων και αν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.
 • Η μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

Το νομοσχέδιο του Αυγούστου θα προβλέπει επίσης την:

 • Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
 • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
 • Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
 • Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
 • Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (B2G).

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης  - Τι σημαίνει για τον φορολογούμενο η κατάργησή τους

Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά τη θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης φαίνεται πώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργησή τους καθώς από το 2020 θα μειώνονται μέχρι να σβήσουν οριστικά από το φορολογικό χάρτη.

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια διαβίωσης θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.

Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

Το 2018 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογούμενων που οι φορολογικές αρχές εντοπίζουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά), εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

47
σχόλια
 1. avatar Ρεθυμνιωτης

  Πριν μερικά χρόνια κάποιος συμπατριωτης μου έγραψε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο ΕΓΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . Αρχίζει λοιπόν να αφηγειται την ιστορία της η ίδια η δημοκρατία .
  Η κατάληξη : Κάποια στιγμή θα με χάσετε γιατί θα σας έχουν κλείσει όλους σ\' να τσιπακι που θα \'ναι όλα μέσα ,ταυτότητα , λιογαριασμοι , Α.Φ.Μ , τα πάντα , κι όταν θέλουν οι ισχυροι της γης ( τοτε) και σ\' όσους αντιδρούν στην επικυριαρχια τους , τσακ μ\' ένα κλικ θα τους κλείνουν και θα υπάρχουν πλέον . Αργότερα έμαθα ότι ο συγγραφέας ανήκει στο γνωστό κογκλαβιο των Μασ..... Οποτε κατάλαβα σε τι σκοτεινά υπόγεια τα προγραμματιζουν αυτά και που το πανε . Κάθε ηλεκτρονική λοιπόν συναλλαγή και ότι άλλο ηλεκρονικο , κατά την ταπεινή μου γνώμη ( χωρίς ναθελω να γινω θιασώτης της συνομολογιας ) δεν είναι τίποτε άλλο παρα τα πρώτα βήματα που πάνε λαου-λαου για να μας συνηθιζουν και μας στην αποδοχή τους μέχρι να φθάσουν στον τελικό τους στοχο . Όλα τα αλλα για παταξη της φοροδιαφυγης για γρήγορη εξυπηρέτηση κλπ,κλπ δεν είναι τίποτα άλλο παρα οι αφορμές για να μας πείσουν .
  Το μέγα ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι , το εμείς , πως αντιδρουμε και τι θα κάνουμε για όλα αυτά ;

 2. avatar Trump

  Αντι να κοιταξετε να βγαλετε κανα φραγκο σας νοιαζει να μη βγαλει ο γειτονας που ειναι δουλευταρας.προφανος και δε σας νοιαζει αν η τραπεζα βαζει χερι στα χρηματα σας γιατι δεν εχετε μια και αυτο γιατι ειστε τεμπελιδες.

 3. avatar Georgexxxx

  Ρε παιδιά αν εσεις κανατε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση αξίας 100 ευρώ,και σου ζητούσαν μετρητά 100 ευρώ και με κάρτα 100+29% εφορία +την αναλογία του εφκα+ το 24% ΦΠΑ δηλαδή πάνω από 150ευρω τελικά με τι θα πληρώνατε??????
  Μια είναι η λύση ,κατάργηση του αφορολογιτου και φορολογία στα καθαρά κέρδη στο τέλος της χρονιας και ας είναι και 35%.Ας βγάζει ο άλλος και 10 εκατομμύρια,αν είναι να τα ρίξει όλα στην αγορά ,ας μην πληρώσει τίποτα(θα έχουμε η υπόλοιποι δουλειά.μονο έτσι θα έχουμε ανάπτυξη

 4. avatar Ας μην έχεις

  Τσέπη γεμάτη και τα λέμε.
  Γεμάτη όχι με αέρα κοπανιστο, με χειροπιαστό χρήμα.
  Γιατί ο αέρας κοπανιστος μας έφερε εδώ που ειμαστε με τα δάνεια.
  Με τις κυρίες τράπεζες που δίναν αβερτα δάνεια χωρίς να υπάρχει χρήμα.
  Τώρα θα σου παίρνει ποσοστό σε κάθε αγορά από τον αέρα κοπανιστο που θα σου φυλάει. Νταβατζιλικι θέλετε, θα το χετε και τότε κλάψτε.

  1. avatar Σωτηρουδης Παναγιώτης

   Τέλειο,οι τράπεζες είχαν 200 χιλιάδες και τα δάνειζαν σε δεκα και είκοσι ίσως και περισσότερους δανειολήπτες δηλαδή εκτός από τίς 200 τα υπόλοιπα ήταν κοπανιστος αέρας των συστημικών τραπεζών.

 5. avatar Άρης Γαληνός ο εν Σέρρες

  Στην κυπρο εχουν 20000 χιλιάδες αφορολόγητο καθε ατομο και η μια τους πάει μια χαρά .εδώ δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Η μεγάλη καταστροφή στο πορτοφόλι είναι η κάρτα .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. avatar Δήμητρής Αιγάλεω

  Έτσι ακριβώς

 7. avatar Τσερνο

  Όσο υπάρχουν μετρητά στην αγορα τοσο θα υπάρχει παραβατικότητα και μαυρο χρήμα που θα φεύγει στο εξωτερικό. Η λύση ειναι μονο κάρτα αλλα ταυτόχρονη μείωση ΦΠΑ, μείωση του τόκου των καρτών στο 5% την στιγμή που για καταθέσεις δεν ξεπερνά το 0,5% καθώς η ανάληψη των μετρητών να είναι μόνο 150€ την εβδομάδα.

 8. avatar Tery Mpeiss

  η υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές θα διώξει όλες τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό ,όπως και τους πελάτες θα στραφούν στην Τουρκία και την Βουλγαρία κλπ ,με άλλο τρόπο πρέπει να προτρέπει τον κόσμο να χρησιμοποιεί κάρτες ,πχ να μειώνει τον συντελεστή φορολογίας για την χρήση καρτών ,ή να κάνει λαχείο με την χρήση κάρτας

 9. avatar Κωστας 50

  Πληρωμή όλων των εργαζομένων μέσω λογαριασμού τραπ έζησε. Σε όλουψόμετρο εφαρμογή έσοδα - έξοδα χωρίς να κρατούνικήσει βιβλία. Όλες οι αγορές μόνο μέσω pos. Στο τέλος του φορολογικού έτους να αφαιρούνται οι αγορές από το πόσο της μισθόδόσεις επίσης θα αφαιρείται καί τυχόν υπόλοιπο που έχει περισσέψει στην τράπεζα . Το ποσο που θα προκύπτει αν αφαιρέσουμε απο τις ετήσιες αποδοχές τις αγορές με pos και τις καταθέσεις να φορολογείται με μεγάλο συντελεστή. Επίσης να δικαιολογεί και ένα μικρό ποσό μηνιαίως σε μετρητά όχι μεγαλύτερο των 100 ευρώ μηνιαίως που θα αφαιρείται από τις αποδοχές. Τέλος όποιος δεν δέχεται πληρωμές με pos να κλείνει η επιχείρηση μέχρι να υπάρχει pos. Εξαιρέσεις δεν πρέπει να υπάρχει σε καμία κατηγορία φορολογουμένων

 10. avatar Q

  Οτι εισπράττει η τράπεζα 1% επι του τζίρου του κάθε επαγγελματία σας λέει κάτι φωστηρεσ?

  1. avatar Γιώργος63

   Οτι αυτό το 1 % το έχει ήδη επιβαρύνει ο επιχειρηματίας στον πελάτη σου λέει κάτι.... Δεν πληρώνει καμία επιχείρηση τίποτα όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Εϊναι εντός της τιμής όπως ήταν πάντα τέτοια χαράτσια. Γιατί χαράτσι είναι αλλά δεν το πληρώνει κανείς άλλος απο την τσέπη του , εκτός του καταναλωτή.

  2. avatar criskalts

   Ρε αρχηφωστηρα, ενημέρωσέ μας για το ποσοστό που ισχύει στην ΕΕ.

 11. avatar Ανοησίες άσχετων με την πραγματικότητα

  Οι απαγορεύσεις στην οικονομία φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που προσδοκούν οι γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι - εμπνευστές τους.
  Αν εφαρμοστεί το μέτρο (το βλέπω χλωμό) θα οργιάσει φοροδιαφυγή και η παραοικονομία!

  1. avatar criskalts

   Το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις προηγμένες χώρες και τα πράγματα πάνε πολύ καλά εκεί \"σχετικό\" σφυριζοτρολ της φάπας.

   1. avatar @Criskskalts

    Τρομπαρω φουσκωτα σε παραλιες μπρατσακια, σωσιβια, φλαμινγκο.ειμαι ο καλητερος τρομπας

   2. avatar Παραείσαι

    ... βαμμένος! Ή βολεμένος είσαι ή υποχείριο!

 12. avatar bye bye

  1.Διαβατήριο
  2. Bitcoin
  3. Γειά σας

 13. avatar Όλα για τις τράπεζες…

  Ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ μετά από 100 χρόνια θα είναι πάλι ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ.
  Άσχετα την αγοραστική του αξία.
  100 ευρώ σε μονάδες όπως οι καρτοκινητες, οι τράπεζες ότι θέλουν θα κάνουν, θα παίζουν με την αξία, θα σου φυλάει αέρα και θα πληρώνεις σε κάθε συναλλαγή νταβατζιλικι σου γουσταρουν, και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα.
  Στην USA δουλεύουν με δολλάρια αλλά υπάρχει έλεγχος σοβαρός και όχι μόνο και μόνο να δαγκώνουν τα τσακάλια μόλις δουν παράβαση να τα αρπάξουν.

 14. avatar Ο φουκαρας

  Ο φουκαρας ο δανειοληπτης που εξαντλει το εισοδημα του στην αποπληρωμη των δανειων που ελαβε σε αλλες εποχες με διαφορετικες οικονομικες δυντοτητες ,ειναι ερωτημα το πως θα μπορεσει να διαθεσει περισσοτερα χρηματα για καλυψη του αφορολογητου .Αυτη η τριπλα της κυβερνησης αποτελει μια εμμεση μειωση του αφορολογητου με δεδομενο μαλιστα οτι το ποσον που καταναλωνεται για αποπληρωμη των δοσεων των δανειων αποτελει τεκμηριο διαβιωσης.Αλλαξε ο Μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως μετη νεα κυβερνηση που ψηφισε ο επιεικως χαρακτηριζομενος αφελης Ελληνας.

  1. avatar 667

   κε φουκαρά
   Ο πλουτισμός των ολίγων απαιτεί θυσία των πολλών,αυτό λέει και η θεωρία των παπάδων:
   \"οταν σου χαϊδευουν το [..], σκέψου τη σωτηρία της ψυχής σου και σκύψε.

 15. avatar 667

  Τα παπαδομάγαζα πότε θα βάλουν POS;

  1. avatar criskalts

   Το έλεγες το πρόβλημα της οικονομία με μιας ρε αστραπόγιαννε.
   Νόμπελ κατ ευθείαν, τπτ λιγοτερο

  2. avatar Μόνο

   από κεριά ξέρεις τι μαύρα κονομάνε;

 16. avatar Από

  Δω το πάνε από κει το φέρνουνε πλήρη έλεγχο ολοκληρωτικού καθεστώτος θέλουνε. Αυτα είναι τα προεορτια.

 17. avatar Στέλιος 20181818

  Σε κάθε οικονομία, είναι πάντα αποδεκτό ένα 10-15% παραοικονομίας / μαύρης οικονομίας. Όταν αρχίζει να ξεφεύγει πάνω από αυτό το ποσοστό, αρχίζει το θέμα.
  Αν θέλετε να περιορίσετε τα μαύρα, καταργήστε πλήρως το αφορολόγητο και να αναγνωρίζετε όλες τις δαπάνες. Να δείτε μετά πως οι ίδιοι οι καταναλωτές θα ζητάνε απόδειξη και για την τσίχλα που θα αγοράζουν από το περίπτερο.

 18. avatar Απο

  Το πρώτο λεπτό, με κάρτες. Και αν τα μαγαζιά λένε δικαιολογίες για pos, καταγγελία, και αλλού. Έτσι κάπως θα λητουργησει το κράτος

 19. avatar αλιευς

  Σας βαλανε στο τρυπακι τους τα λαμογια της παγκοσμοιοποιησης!!!!! Μην τυχον και υπαρχει ιχνος μετρητων στην αγορα, για να μην κλεψουμε τους κλεφτες...Αντε λοιπον να χαρουμε την ηλεκτρονικη μας ζωη εις παντα ελεγχόμενη.

  1. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΕΝΙΚΟΣ

   Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας επειδή έτσι μας έμαθαν να είμαστε πονηροί και όχι σοβαροί

 20. avatar Μστ

  Το υπουργείο οικονομικών κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση...σκοπεύει να στραγγίξει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και να αφήσει, με την κατάργηση των τεκμηρίων, αυτούς που φοροδιαφεύγουν να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα.!!

  1. avatar criskalts

   Ρε τσακάλι, το ίδιο ακριβώς ήθελε (και εν πολλοίς το πέρασε) ο Τσακαλώτος αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει.
   Αλλά αν το έκανε ο σφύριζα θα ήταν καλό το μέτρο.
   Έχετε λαλήσει όλα τα σφυριζοτρολια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει