Τη μελλοντική μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας που δίνει η Ουάσινγκτον, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των περιορισμών στον προϋπολογισμό, υπονόησαν χθες στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αν και έκανε λόγο για τη «βασική ηθική αναγκαιότητα για ανάπτυξη», ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σημείωσε ότι μακροπρόθεσμα είναι «μη βιώσιμη» η συνέχιση της παροχής τόσης οικονομικής βοήθειας με την ανεργία να βρίσκεται κοντά στο 10% και έναν στους οκτώ Αμερικανούς πολίτες να εξαρτάται από κουπόνια για την εξασφάλιση τροφής.

«Δεν έχουμε καμιά αξιόπιστη στρατηγική για να υποστηρίξουμε ότι αυτός είναι ένας λογικός και αποτελεσματικός τρόπος χρήσης των λιγοστών πόρων» που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Γκάιτνερ, αναφερόμενος στη βοήθεια που παρέχει η Ουάσινγκτον για να βοηθήσει φτωχές χώρες να αναπτυχθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας μαζί με το Γκάιτνερ σε μια συζήτηση περί της «έξυπνης χρήσης της ισχύος», επέκρινε τα μέλη του Κογκρέσου διότι επικεντρώνονται στενά στις κρατικές δαπάνες.

Είτε κάποιος υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ είτε όχι, είπε ο Γκέιτς, «ξοδέψαμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτόν τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι «είμαστε πλέον στην τελική φάση», καθώς τα αμερικάνικα στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράκ ως το τέλος του 2011.

«Αποχωρούμε. Κάνουμε μια μετάβαση σε μια κυριαρχούμενη από πολίτες διαδικασία ανάπτυξης, βοήθειας για την οικοδόμηση θεσμών και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

«Αλλά το Κογκρέσο κατάφερε ένα τεράστιο πλήγμα στον προϋπολογισμό που υπέβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτή την διαδικασία μετάβασης. Και αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις στις οποίες, έχοντας επενδύσει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, φιλονικούμε τώρα για ένα μικρό ποσό που χρειάζεται ώστε όλο αυτό να έχει επιτυχή κατάληξη», υποστήριξε.