Να υπάρξει περισσότερη διεθνής συνεργασία όσον αφορά τις νομοθεσίες περί φορολογικού απορρήτου, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν λίγες ημέρες αφότου το Μεγάλο Δουκάτο έκανε μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό, ώστε να συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η G20 δεν κατάφερε να αποφασίσει ότι η αυτόματη ανταλλαγή (σ.σ. φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών) θα αποτελέσει το διεθνές πρότυπο», είπε ο Φρίντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, αναφερόμενος στην ομάδα των 20 αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών.

«Θέλουμε να παίζουμε επί ίσοις όροις», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι από το 2015 θα ενημερώνει αυτόματα τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τόκους που αποκόμισαν οι πολίτες τους στις τράπεζές του. Με αυτόν τον τρόπο «θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε ο Φρίντεν υποστηρίζοντας ότι «νέοι πελάτες καταφθάνουν καθημερινά».

Μέχρι σήμερα το Λουξεμβούργο και η Αυστρία μπλόκαραν τις προσπάθειες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την τροποποίηση των συμφωνιών με την Ελβετία, το Μονακό, το Λιχτενστάιν, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο. Ο Φρίντεν ωστόσο έκανε λόγο για «προσεχείς διαπραγματεύσεις» με την Ελβετία σημειώνοντας ότι «εάν αυτό είναι το διεθνές πρότυπο, θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού».