Τυχόν ενίσχυση των χρηματοοικονομικών κανόνων θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων μορφών ριψοκίνδυνων επενδύσεων προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE).

Η απάντηση από τις τράπεζες και τα άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στα μέτρα που φιλοδοξούν να αποτρέψουν νέες κρίσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται επισταμένα «και η προσοχή θα πρέπει να εστιάζεται στον εντοπισμό νέων κινδύνων που ενδέχεται να εκπηγάσουν από τις αντιδράσεις στους νέους κανόνες», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο.

«Για παράδειγμα, η αύξηση του κόστους του κεφαλαίου θα μπορούσε να καταλήξει στην υιοθέτηση από τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στρατηγικών που θα προβλέπουν ακόμη πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες και σχέδια, ή τη δημιουργία νέου τύπου οντοτήτων που δεν υπόκεινται στους ρυθμιστικούς κανόνες για να ασχοληθούν με οικονομικές υποθέσεις», εξήγησε ο ίδιος.

«Η περίμετρος των επιβλεπόμενων ιδρυμάτων κινδυνεύει να αποτελέσει ένα είδος κινούμενου στόχου», τόνισε.

Ο Κονστάνσιο υπενθύμισε στους παν/μιακούς και στους υπευθύνους των κεντρικών τραπεζών που συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη πως θα πρέπει να αναμένουν σημαντικές αλλαγές στο μέλλον. «Η γενική μεταβολή των ρυθμιστικών κανόνων που αποφασίσθηκε πρόσφατα, ή που βρίσκονται υπό κατάρτιση έχει σημαντικές επιπλοκές στο επίπεδο των πολιτικών μίας μακρόπνοης πρόνοιας».