Η Ισπανία επιθυμεί να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες τη χαλάρωση των στόχων που της έχουν τεθεί για το έλλειμμα στο τρέχον έτος και να επιδιώξει μία μείωσή του στο 6%, αντί του 4,5%, καθώς και μία επιμήκυνση κατά ένα, ή δύο έτη για την επαναφορά του κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ της, είπαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

«Θα τεθεί το ζήτημα αυτό», είπε μία κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά με τον πιθανό στόχο του 6% για το τρέχον έτος.

Από 9,4% το 2011, το έλλειμμα μειώθηκε σε σχεδόν 7% το 2012, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ποσοστό υψηλότερο από το αρχικά προβλεφθέν 6,7%, κι ακόμη περισσότερο από το 6,3% που απαιτούσαν οι Βρυξέλλες.

Οι τρέχοντες στόχοι, που προβλέπουν έλλειμμα 4,5% για το 2013 και 2,8% το 2014, θεωρούνται πλέον ανέφικτοι από το σύνολο των οικονομικών αναλυτών, δεδομένης της ύφεσης που έχει καταρρακώσει την οικονομία της χώρας.

Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,3% το 2012 και οι περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν μία εξίσου σημαντική μείωση για το 2013 (1,4% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1,5% κατά το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα).

Η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης έχει ενταχθεί για την τριετία 2013-16 σε διαδικασία υπερβολικού χρέους και σε πρόγραμμα σταθερότητας.

Οι προβλέψεις για την πορεία του προγράμματος θα περάσουν από τον έλεγχο των Βρυξελλών, οι οποίες στη συνέχεια θα εκδώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών του συνόλου των χωρών της Ε.Ε.