Υστέρηση 500 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου καταγράφηκε το Μάρτιο στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πριν λίγο πως το Μάρτιο συνεχίστηκε η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες και πως η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί στα υπογραφέντα μνημόνια με τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαρτίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως αρχικά στόχος ήταν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 να έχει αποδεσμευτεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα υπουργεία το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι κατά το μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, ενώ αθροιστικά, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο, καθώς εκκρεμούν προς αξιολόγηση αιτήματα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.