Την πλάτη της στις ρωσικές επιχειρήσεις που έχασαν χρήματα στην Κύπρο λόγω της απόφασης για το κούρεμα στις καταθέσεις, γυρίζει η Ρωσία, καθώς όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ, η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται να τις βοηθήσει, ενώ είναι αποφασισμένη να πατάξει τη φυγή κεφαλαίων προς offshore χρηματοοικονομικά κέντρα.

Όπως εξηγεί ο Ρώσος αξιωματούχος, αν οι Ρώσοι χάσουν χρήματα θα είναι κρίμα, ωστόσο η ρωσική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια σε μια τέτοια περίπτωση», όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην περίπτωση όμως που το ρωσικό κράτος είναι μέτοχος σε μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, τότε θα μπορούσε να εξεταστεί το θέμα κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σουβάλοφ.

«Κάθε τέτοια περίπτωση θα εξεταστεί δημοσίως και με διαφάνεια, εδώ στη Ρωσία, όμως για αυτό δεν θα είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε την Κύπρο», υπογραμμίζει ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Μέρος των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται στην Κύπρο, εκμεταλλεύτηκαν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ωστόσο κάποιοι επιχειρηματίες απλώς επιχείρησαν να αποφύγουν τις ρωσικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Όπως εκτιμάται, οι καταθέσεις των Ρώσων στην Κύπρο, ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.