«Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας με σκοπό την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος σε χαιρετισμό του στην εσπερίδα του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας με θέμα «Μικρές και μεσαίες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα: εργαλεία εξόδου από την οικονομική κρίση».

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, στην εσπερίδα στην οποία διατυπώθηκε η πρόταση του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας για τη δημιουργία ενός μη κρατικού φορέα για την προώθηση μικρών και μεσαίων ξένων επενδύσεων – «η ανασφάλεια όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μπορεί σήμερα να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Όμως, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου θα εξακολουθήσουν για αρκετό καιρό ακόμα να παλεύουν με την αβεβαιότητα καθώς είναι πολύ πιθανόν στο επόμενο διάστημα να υπάρξει μια φυγή καταθέσεων από την περιφέρεια της ευρωζώνης προς τους θεωρητικά ασφαλέστερους προορισμούς του Βορρά. Με αποτέλεσμα στις εύθραυστες οικονομίες του Νότου να γίνει το χρήμα ακόμη πιο δυσεύρετο και ακριβό για τις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα μάλιστα για τις μικρομεσαίες».

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουν τα παιχνίδια με την τραπεζική πίστη. Ορισμένοι θεσμικοί ή πολιτικοί φορείς της ευρωζώνης, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι με τα πειράματά τους, βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις οικονομίες του Νότου, αλλά συνολικά την επιβίωση του κοινού νομίσματος» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.