Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε απαίτησε να φορολογηθούν οι μικρές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, επανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και στέλεχος της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα είναι φερέγγυες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστεί η προσφορά ρευστότητας από το ίδρυμα.

«Η ΕΚΤ ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ανοιχτή στην προοπτική, οι μικρές καταθέσεις να φορολογηθούν λιγότερο ή και καθόλου και το βάρος να πέσει στις μεγαλύτερες καταθέσεις. Για μας το σημαντικό ήταν να υπάρχει το ποσό το οποίο θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit».

«Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», επισήμανε ακόμα ο κ. ‘Ασμουσεν.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κρίση στον τραπεζικό της τομέα συγκρίσιμη με αυτήν της Κύπρου.