Τράπεζα της Ελλάδας: Επιτυχία της Ελλάδας ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:56
21/06/2019
Τράπεζα της Ελλάδας: Επιτυχία της Ελλάδας ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος
2
loading

Στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης (regular follow-up), καθεστώς στο οποίο έχει υπαχθεί περιορισμένος αριθμός κρατών παγκοσμίως κατέταξε την Ελλάδα η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), η οποία ασχολείται παγκοσμίως με την πρόληψη της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.

Στην Έκθεση της FATF, που θα δημοσιοποιηθεί σε έξι εβδομάδες, η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Κατόπιν τούτων η Τράπεζα της Ελλάδος, «συγχαίρει το υπουργείο Οικονομικών υπό την αιγίδα του οποίου συντονίστηκαν όλες οι συναρμόδιες Αρχές για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου».

Η αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας της χώρας μας, με βάση τις αναθεωρημένες Συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία, στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι η η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), αποτελεί το διακυβερνητικό όργανο που θέτει τα σχετικά πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ως προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση η έκθεση αποδέχεται πλήρως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει και εκτιμά τους κινδύνους ξεπλύματος μαύρου χρήματος των εποπτευόμενων κλάδων και των επιμέρους εταιρειών και ασκεί αποτελεσματική εποπτεία επί τη βάσει αυτών των κινδύνων. Οι τράπεζες και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν επίσης καλή κατανόηση των κινδύνων και των υποχρεώσεών τους και εφαρμόζουν επαρκή προληπτικά μέτρα ανάλογα με τους κινδύνους αυτούς.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η επιτυχής αξιολόγηση της χώρας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, βάσει των αναθεωρημένων αυστηρών προτύπων της FATF, ενισχύει σημαντικά την φήμη και την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δεδομένου ότι οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο οφείλουν να αξιολογούν τον κίνδυνο χώρας των αντισυμβαλλομένων τους, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως τις αξιολογήσεις της FATF, αναμένεται ότι η επιτυχής αξιολόγηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και εν γένει στις διασυνοριακές συναλλαγές και δραστηριότητες του συνόλου των ελληνικών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Rip

    Δίκοπο μαχαίρι... Περιορίζει όπως λέει το μαύρο χρήμα... Κούνια που τους κούναγε... Το αδήλωτο χρήμα αντί να πηγαίνει στις ελληνικές τράπεζες που κάνουν κρα για φρέσκα κεφάλαια ή να επενδύεται στην Ελλάδα, οδεύει προς άλλες "φιλόξενες" χώρες! Έτσι οι εδώ αρμόδιοι δημόσιοι υπάλληλοι, πιστεύουν αυταρεσκα ότι πέτυχαν περιφανή νίκη!

  2. avatar M59

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όλη η ρεμούλα γίνεται με μετρητά!!!!! και όλοι βγαίνουν λάδι ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.......βλέπε Novartis.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει