Το αργότερο έως τον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Σε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Κόστερ αποφασίσθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ εξετάσθηκαν και επιμέρους αιτήματα των τραπεζών που θα συζητηθούν και στην προσεχή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας θα βολιδοσκοπήσει την τρόικα αναφορικά με το ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει σε δύο χρονικές φάσεις και να δοθεί χρονική παράταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών περιλαμβάνει τρία βήματα:

-Μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013. Η προκαταβολή ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.

-Έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds – CoCos). Τα ποσά έχουν καθορισθεί από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

-Ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013, στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή κάλυψης. Με βάση το σχέδιο αυτό και σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 38 της 9ης Νοεμβρίου 2012, οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθεισών κοινών μετοχών.

Πάντως η διορία για την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να επεκταθεί έως τις αρχές Ιουνίου.