Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πως δεν είναι αναγκαίο να διοχετευθεί περισσότερη ρευστότητα στις ισπανικές τράπεζες, καθώς βρίσκει πως το ποσό που έχει εγκριθεί ήδη είναι επαρκές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί μία νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων από τη Μαδρίτη.

«Επί του παρόντος δεν βλέπουμε την ανάγκη να εκταμιευθούν άλλα κονδύλια» από τα 41,37 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε δύο δόσεις για την ανακεφαλαιοποίηση οκτώ ισπανικών τραπεζών και της «κακής τράπεζα», η οποία δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τα «τοξικά», μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Κομισιόν.

«Για τις υπόλοιπες ισπανικές τράπεζες δεν υφίσταται ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας, ή αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μόνες τους», προστίθεται στο ίδιο έγγραφο, που αποκλείει την επέκταση κάποιας βοήθειας.

Το πρόγραμμα για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βρίσκεται «καθ’ οδόν» παρά τις «φιλόδοξες διορίες», υποστηρίζει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Παράλληλα, στην έκθεση που δημοσίευσε από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν αποκλείεται» η πιθανότητα να αναθεωρήσει τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ισπανία, η οποία ήδη έχει κατορθώσει να το ρίξει στο 6,7% του ΑΕΠ το 2012, εφαρμόζοντας μία πολιτική αυστηρής λιτότητας και περικοπών, εις βάρος της γενικότερης ανάπτυξης.

Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες νέες διορίες για την επίτευξη των στόχων και δύναται να αναμένει μία προνομιακή μεταχείριση από την Ε.Ε., εκτός κι εάν βρεθεί αντιμέτωπη με «απρόβλεπτες οικονομικές δυσκολίες».

«Η επίτευξη των στόχων από τη Μαδρίτη το 2014 είναι μία μεγάλη πρόκληση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία αναθεώρηση των στόχων», επισημαίνεται στην έκθεση.

Την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος έθιξε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίνδος. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε έναν δρόμο (συνεννόησης), με επαρκή επίπεδα ευελιξίας, καθώς η Ισπανία πρέπει να αφήσει πίσω της την κρίση», δήλωσε.

«Ορισμένοι μπορεί να το ονομάσουν ευαισθησία, άλλοι να μιλήσουν για επινοητικότητα, αλλά εκείνο που συζητούμε είναι να βρεθεί μία ισορροπία δεδομένου του οικονομικού κλίματος και μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων εντός των προσεχών εβδομάδων», πρόσθεσε.