Το ενδιαφέρον τους για τα κρητικά προϊόντα αλλά και τη θέλησή τους να προχωρήσουν σε συμφωνίες, εξέφρασαν Ισραηλινοί και Καναδοί επιχειρηματίες που έφτασαν χθες στην Κρήτη, εκπροσωπώντας κορυφαίες εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ενδιαφέρονται για συνεργασίες με ντόπιους επιχειρηματίες.

Οι επιχειρηματικές αποστολές το μεσημέρι έγιναν δεκτές από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και δήλωσαν εντυπωσιασμένες από την υποδοχή στην Περιφέρεια αλλά και για την οργάνωση των εμπορικών συναντήσεων με τους ντόπιους επιχειρηματίες και παραγωγούς.

Ο κ. Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους Ισραηλινούς και Καναδούς εισαγωγείς αλλά και τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι σε μια δύσκολη περίοδο επιχειρείται από την Περιφέρεια ένα νέο εμπορικό άνοιγμα στην απαιτητική αγορά του Ισραήλ, αλλά και του Καναδά.

«Η Περιφέρεια Κρήτης, πρόσθεσε, συνεχίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την προώθηση των ποιοτικών μας πιστοποιημένων προϊόντων στο εξωτερικό. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε επιχειρηματίες από το Ισραήλ και τον Καναδά, εκ των οποίων ο ένας είναι Κρητικός. Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα σημαντικό στόχο που είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων», τόνισε.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, από την πλευρά της μίλησε για αισιοδοξία και για θετικό αποτέλεσμα του νέου ανοίγματος σε Ισραήλ και Καναδά, καθώς και για την παρουσίαση του brand name, το σήμα πιστοποίησης για τα κρητικά προϊόντα, τα οποίο χαρακτήρισε ως διαβατήριο που θα βοηθήσει τα τοπικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ, Rubin Schoussel, αναφερόμενος στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, είπε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Κρήτης για να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Το 2012, οι εξαγωγές μας στην Ελλάδα ήταν 200 εκατ. δολάρια, ενώ το ίδιο ποσό (200 εκατ. δολάρια) ήταν και οι εισαγωγές που κάναμε από την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το στόχο διότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».

Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγές στο Ισραήλ σε ελαιόλαδο, προϊόντα ελιάς αλλά και τροφίμων, που τα παράγει σε αφθονία η Κρήτη.

Ακολούθως, ξεκίνησαν οι συναντήσεις με τους επιχειρηματίες εξαγωγείς και παραγωγούς που θα συνεχισθούν μέχρι και την Τετάρτη σε Ηράκλειο και Χανιά.