Για τις 4.000 υποθέσεις που χειρίστηκε το 2012 θα ενημερώσει αύριο Τρίτη την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η ηγεσία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης και Γεώργιος Παντελής θα παρουσιάσουν στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για το 2012, χρονιά που λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, το οικονομικό έγκλημα και ειδικά η φοροδιαφυγή ήταν σε έξαρση.

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία της Αρχής το 2012 χειρίστηκε 3.923 υποθέσεις εκ των οποίων 3.191 ολοκληρώθηκαν μέσα στο έτος και 732 παραμένουν προς διερεύνηση. Η Αρχή προχώρησε το 2012 σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 238 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 97,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Η Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης συνέβαλε το 2012 και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσω του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων προσώπων , που σε αρκετές -γνωστές- περιπτώσεις ήταν πολιτικοί και επιχειρηματίες.