Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο

«Συνταγματικές οι περικοπές 13ου και 14ου μισθού» - Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:20
21/05/2019
Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο
33
loading

Μια δημοσιονομική βόμβα, η οποία θα έσκαγε στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης εξουδετέρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και τους επιδόματος αδείας στο Δημόσιο προκαλώντας απογοήτευση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κλείνει οριστικά το δρόμο της διεκδίκησης αναδρομικών από τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που προσδοκούσαν την επιστροφή αναδρομικών ακόμα και άνω των 3.000 ευρώ.

Ειδικότερα η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λ.π.

Υπενθυμίζεται ότι στην ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατάργησης των δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την επταμελή σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012. Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι είναι συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, των ΟΤΑ, κ.λπ..

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίρνουν βαθιά ανάσα καθώς βλέπουν να βγαίνει από το δρόμο τους ένα μεγάλο αγκάθι που απειλούσε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την οικονομία.

Και αυτό γιατί, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσιζε ότι οι περικοπές στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικές τότε το Δημόσιο θα έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση και να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 3,9 δις. ευρώ για την περίοδο 2013-2018, 712,8 εκατ. ευρώ για το 2019 ενώ σε περίπτωση επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο από το 2020 και μετά το ετήσιο κόστος θα έφθανε τα 733,56 εκατ. ευρώ.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Το  ΣτΕ μπορεί να έκλεισε οριστικά το δρόμο των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά το θέμα επιστροφής αναδρομικών παραμένει ανοιχτό για τους συνταξιούχους. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και η κατάργηση των δώρων που επιβλήθηκαν το 2012 με τους νόμους 4051 και 4093,  δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015.

Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι για δημοσιονομικούς λόγους η αντισυνταγματικότητα ισχύει από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί  και δεν έχει επιστρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι για τις ψαλιδισμένες αποδοχές τους και τα κομμένα δώρα.

Το κλειδί των αναδρομικών για τους συνταξιούχους βρίσκεται στο αν θα κριθεί συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου ενώ μέχρι στιγμής το τοπίο  διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Αναδρομικά από το 2013 και μετά: Όσοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή δηµοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ δικαιούνται αναδροµικά για τις κουτσουρεμένες αποδοχές τους από το 2013.
 2. Αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015: Όσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τον Ιούνιο του 2015, δεν δικαιούνται ποσά για την περίοδο 2013 έως τον Ιούνιο 2015. Ο χρόνος των αναδρομικών τρέχει από τα μέσα του 2015 με τους νομικούς να εκτείνουν το διάστημα της αναδρομικότητας μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018 επειδή οι αντισυνταγματικές περικοπές συνέχιζαν να επιβάλλονται στις παλαιές συντάξεις, μέχρι να εμφανιστεί ο επανυπολογισμός, ο οποίος έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιανουάριο. Υπάρχει μια ακόμη νομική προσέγγιση που υποστηρίζει πως επειδή τα ποσά των αντισυνταγματικών περικοπών έχουν ενσωματωθεί στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, τα διεκδικούμενα αναδρομικά απλώνονται και στο 2019. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη άποψη το επιπλέον ποσό που δίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2019 ως προσωπική διαφορά θα έπρεπε να προκύψει από τη σύγκριση της νέας σύνταξης µε την παλαιά πριν από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγµατικές.
 3. Δώρα: Στο κάδρο των περικοπών του 2012 που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές βρίσκεται η κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας από την 1η Ιανουαρίου 2013. Τα δώρα ωστόσο δεν δίνονταν το 2012 ολόκληρα, αλλά είχε προηγηθεί το πρώτο ψαλίδι του νόμου 3845 του 2010, το οποίο δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Το 2010 η 13η και η 14η σύνταξη περιορίστηκαν στα 800 ευρώ τον χρόνο για όλους (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι), πλην των συνταξιούχων ΟΓΑ, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Τότε τέθηκαν ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να εισπράττουν τα ψαλιδισμένα δώρα μόνο όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 60 ετών και λαμβάνουν άθροισμα συνταξιοδοτικού εισοδήματος έως 2.500 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στις διεκδικήσεις των κομμένων δώρων:
 •  Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ άνω των 60 ετών και με συνολικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις έως 2.430 ευρώ διεκδικούν το ποσό των 800 ευρώ.
 • Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ κάτω των 60 ετών ή/και με συνολικό εισόδημα από συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δώρα. Τα είχαν χάσει εξολοκλήρου από το 2010. Ωστόσο, αν η ηλικία των 60 ετών συµπληρώθηκε μετά το 2012 τότε ενδέχεται να προκύψει δικαίωµα για την περίοδο από το 2015 και µετά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar περαμα

  Συμφωνο με τον καπετανιο. 30 χρονια πληρωνα εσφορες για μια καλη συνταξη και παιρνω
  ριπαπα. Μα το εγκλημα εγινε το 75-76 οταν οι εργατοπατερες αρστεροι της εποχης τα εκαναν πλακακια με εφοπληστες και αλαξαν την μησθοδοσια απο δολαριο η λιρα αγγλιας
  σε δραχμες. Μετα ειρθε ο σοσιαλιστης ανδρεας πηρε τα συναλαγματικα αποθεματα του νατ
  για το σεφ. Μετα η στεφενσον εβαλε στο νατ πανω απο 2000 παλινοστουντες ελληνες απο σοβιετεια.το διαλισαν το ταμειο στη υγεια μας.

 2. avatar Φούσκας1

  Λ[...]αΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
  Μπουρλότο

 3. avatar ΤΟ ΣΤΕ

  για γέλια και για κλάμματα. Οπου τους διατάξουν.Τώρα που πέρασε η προθεσμία των αγωγών και μετά τις δηλώσεις του απατεώνα να μήν πάει ο κόσμος στα δικαστήρια ήρθε η ΑΝΤΙΒΟΜΒΑ.Εγώ όμως έχω εμπιστοσύνη στην ΕΛΛΗΝΙΚΉ.....αεισιχτιρλαμογια.

 4. avatar Los Bomboneros

  Αφού ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα δώσει και τα Χριστούγεννα....Και το Δεκαπενταύγουστο...Και της Αγίας Καθίστρας...

 5. avatar Καραβλήμας

  Ευτυχώς ο ηγέτης μας ο Αλεξης με προσωπική του παρέμβαση κατάφερε να αναστραφει η περυσινή απόφαση για την οποία είχαν θυμώσει οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη. Με την νέα απόφαση η κολλητή μας η Αγκελα Μερκελ και ο φίλτατος Γιουνκερ μπορουν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

 6. avatar gholum

  Δεν φτανει που χωθηκαν στο δημοσιο , θελουν και 13ο και 14 μισθο και παει λεγοντας...Αυτο ομως που σε κανει να γελας νεχρι δακρυων ειναι η καραμελα για τον απληστο "ιδιωτικο τομεα" που βγαζει μαυρα , που φοροδιαφευγει κλπ... Και να κανω μια απλη ερωτηση...Γιατι καποιος που απασχολειται και πλρωνεται απο το κρατος δεν παραιτειται και να παει να ανοιξει μια επιχειρηση , να ξεκινησει μια δικη του δουλεια , να κονομαει μαυρα και να να μην εχει κανεναν πανω απο κεφαλι του....Το δε αλλο πιο συντομο ανεκδοτο απο τα 600 δις του Σωρρα , ειναι οτι οι αμοιβες των δ.υ. στηριζουν την αγορα... Τοτε στα κομμουνιστικα κρατη επρεπε να ειναι ολοι πλουσιοι και να περνανε καλα , αφου ειναι ολοι στην υπηρεσια του κρατους.... Το αξιωμα στην οικονομια ειναι ενα...Ο ιδιωτικος τομεας (εμποριο, πρωτογενης τομεας, υπηρεσιες κλπ) παραγει πλουτο, φορολογειται και μερος των φορολογικων εσοδων πηγαινει και στη μισθοδοσια των δ.υ. Δεν τα βρισκει το κρατος απο ευρωδεντρο...

  1. avatar Παρασκευη

   Φιλε δεν ειναι ολο το δημοσιο χαλια δεν ξερει;ς τι ειναι να μεγαλωνεις δυο πσιδια μονη
   Δεν ξερεις τι εινσι να σε θετουν σε καθεστως κινητικοτητας και να σου κοβουν και απο κει πηγα δικαστηρια και απαιτω τα λεφτα που μοιυ εκοψαν παρανομα πισω

 7. avatar Adekastos mparas

  Όποιος δεν κατάλαβε τι έγινε, εν τάχει: Η κυβέρνηση του καταληψία, (ο οποίος και δήλωσε μεγάλος σκακιστής...), συμφώνησε κάτω από το τραπέζι την απόφαση των Δικαστών για:
  1.τις μισθολογικές ωριμάνσεις των δικαστών
  2. τα χρονοεπιδόματα των δικαστών,
  3. τα αναδρομικά των δικαστών
  4. Το αφορολόγητο καθεστώς του μεγαλύτερου μέρους αυτών των αναδρομικών.
  Με ταυτόχρονη απόρριψη οποιουδήποτε άλλου αιτήματος, ώστε να εμφανίζει στον Ελληνικό λαό δήθεν ΄΄πλεονάσματα΄΄ με τα οποία εξαγοράζει ψήφους. Όλα τα άλλα σχόλια υπέρ ή κατά των ΔΥ είναι κοινωνικός καννιβαλισμός...
  Όλοι πλέον κατάλαβαν γιατί ο καταληψίας έχει τη Θάνου για δεξί του χέρι...

 8. avatar ΣΥνέχιζε να ΡΙχνεις ΖΑρια

  Επανάσταση τώρα!!! Όλοι οι αντιφασίστες/αντιναζί/αντι-εθνικιστές ΔΥ στους δρόμους!!!

 9. avatar left4ever

  Για τους δημοσιους υπαληλους δεν μας ενδιαφερει , να κανονισετε ομως να μην κοπουν τα επιδοματα στα αταξικα αλλοδαπα αδερφια μας και να παρει αδεια ο συντροφος Κουφοντινας γιατι θα ξανακαψουμε την Αθηνα.

 10. avatar Barbarigos

  Τι έγινε ρε Αλέξη τέλειωσαν τα λεφτόδεντρα;Δεν βγήκαμε απ τα μνημόνια, δεν κάνουμε δωράκια;Αν υποψιαστώ οτι όσα μας έχουν μάθει τόσα χρόνια στην Ελλάδα οι προοδευτικοί είναι μούφα και είμαστε λαός γραφικών θα θα θαΦΑΣΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

 11. avatar Σύντροφος μετακλητός στην ΕΡΤ

  Επιτέλους - η κυβέρνηση κλείνει τις οικονομικές εκκρεμότητες.

 12. avatar ΩΡΛ

  Ε, αφού δεν αφορούσε τις δικές τους τσέπες, ήταν λογικό να βγάλουν τέτοια απόφαση οι δικαστές. Ελληνική Δικαιοσύνη, το μεγαλείο σου! Γελάμε μαζί σου...

 13. avatar Πολύ στεναχωρέθηκα

  Για τους έρμους τους δημοσιουπαλληλισκους

 14. avatar ΝΤΡΟΠΗ

  Είναι ντροπή να κόβεται κάθε παροχή που δίνει μια ανασά στον κόσμο.Γι' αυτούς που βρίζουν τους ΔΥ να ξέρουν πως το 80% του δώρου Χριστουγένων-Πάσχα πήγαινε στην αγορά και λοιπές υποχρεώσεις,μας εχουν κάνει να κατηγορούμε ένας τον άλλο.Ελεως πια!!

  1. avatar τα φακελλάκια

   από τους εκβιασμούς στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (Βλ.Πολεοδομία,Δασαρχεία,Αρχαιολογία,ΙΚΑ,Εφοριακοί κλπ.) θυμάσαι αυτήν της Πολεοδομίας που αυτοκτόνησε και την εφοριακό στο Ρίο που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και ήταν στη θέση της τρία χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις,αλλά και συχνά πυκνά τέτοια κρούσματα άσε την ...αντιμετώπιση του πολίτη που τους πληρώνει για να χοντραίνουν το ...φόλο τους στις καράκλες τα....κομματό..παιδα. Φτού σας μη ...βασκαθείτε βρέ. Και δεν ντρέπομαι καθόλου.

 15. avatar Ψέματα

  Κανένα ΣτΕ δεν πήρε μία τέτοια απόφαση! Όλα αυτά που γράφετε εδώ είναι ψέματα!

 16. avatar Εμπορευάμενος και θρησκευάμενος

  Πρέπει να μείνουν λεφτά για να εισπράξουν οι δικαστές αναδρομικά για την πάρτη τους, από το 1821 και εξής.

 17. avatar Xara N

  Δεν είναι δυνατόν, την δεκαετία το 70, χωρίς κομπιούτερ, να υπήρχαν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι κ σήμερα με τα κομπιούτερ να μπορεί να γίνεται η ίδια δουλειά σε ελάχιστο χρόνο με 850.000 κηφήνες. Ζήτω η κομματοκρατια

 18. avatar Μα καλα τώρα δεν καταλαβαίνετε τι παιζεται?

  Αφου το λεει ο άνθρωπος της ΑΔΕΔΥ...θα ζητήσουν τωρα "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" αποφαση που να ανατρεπει τη δικαστική....και μαντέψτε! Λιγο πριν τις εκλογες του Οκτωβρίου , η "αδικια" θα διορθωθει με απόφαση της κυβερνησης.... Μωρε μασάει η κατσίκα ταραμα?

 19. avatar Filippos K

  Ας μας πει αν «κοτάει» αν έχει τα κότσια το ΣτΕ ΚΑΙ για τους υπαλλήλους της βουλής που παίρνουν 16 επιδόματα. Τι λένε για αυτούς? Και εκεί ΟΜΕΡΤΑ?

 20. avatar Συριζαιος Εκαλης

  Μην έχουν παράπονο οι δημόσιοι υπαλληλοι, τα 2/3 δεν δουλεύουν καθόλου, στα όπα όπα τους έχουμε με κλιματιστικά, φραπέδες και πασιετζες. Οι μόνοι που εργάζονται σκληρά είναι στο υπουργείο δημόσιας τάξης όπου 127 διμοιριες των ΜΑΤ φυλάνε τον πολυχρονεμενο ηγέτη μας τον Αλέξη από ενδεχομενες επιθέσεις των καπιταλιστων φασιστων ιμπεριαλιστων. Αυτοί μάλιστα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει