Πληθωρισμός: Αύξηση 1% τον Απρίλιο, πού καταγράφονται οι κυριότερες ανατιμήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:27
10/05/2019
Πληθωρισμός: Αύξηση 1% τον Απρίλιο, πού καταγράφονται οι κυριότερες ανατιμήσεις
1
loading

Αύξηση 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο φέτος, από αύξηση 0,9% τον Μάρτιο 2019 και έναντι καμίας μεταβολής τον Απρίλιο 2018.

Οι κυριότερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, καταγράφηκαν σε διατροφή, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και τηλεφωνικές υπηρεσίες. Σε μηνιαία σύγκριση, υπήρξαν ανατιμήσεις σε ένδυση- υπόδηση (12,4%) λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις, και στη βενζίνη.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 •  1,3% στη «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: γιαούρτι, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, αλλαντικά.
 • 0,9% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 1,4% στη «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.
 • 0,7% στην «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 • 4,3% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο..
 • 3,4% στις «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,5% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 1,8% στην «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 1,8% στα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
 • 1,6% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές.
 • 0,8% στην «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 0,9% στα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε εξάλλου αύξηση 1% τον Απρίλιο 2019 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2019, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1,1% τον Απρίλιο εφέτος, από αύξηση 1% τον Μάρτιο 2019 και έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε τον Απρίλιο 2018. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 1% τον Μάρτιο εφέτος, έναντι αύξησης επίσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar ippo

  Απο την αρχη του 2019 ο τιμαριθμος τραβα την ανηφορα και κανεις απο την κυβερνηση δεν ασχολειται.Τωρα που θα μειωθει ο ΦΠΑ στα τροφιμα (που η ιδια κυβερνηση αυξησε στο 24% απο 13%) και θα κατεβουν λιγο οι τελικες τιμες θα αρχισουν να πανυγυριζουν οι λαλιστατοι (ψ)υριζαιοι για το δηθεν επιτευγμα τους!
  Μαυρο στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αχριστερα του ανθρωπαρια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει