120 δόσεις: Τι ισχύει για οφειλές σε ταμεία, εφορία και τοπική αυτοδιοίκηση

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:37
06/05/2019
120 δόσεις: Τι ισχύει για οφειλές σε ταμεία, εφορία και τοπική αυτοδιοίκηση
3
loading

Τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασαν χθες Κυριακή σε κοινή συνέντευξη ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι 120 δόσεις στην εφορία

Η ρύθμιση στην Εφορία για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπει δυνατότητα τακτοποίησης σε έως και 120 δόσεις βάσει της φοροδοτικής ικανότητας.

Για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, εμφανίζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το χρέος. Επίσης, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των δόσεων με τον αριθμό των τέκνων. Η εφάπαξ καταβολή θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων. Για όσους επιλέξουν τις δόσεις, το ποσοστό των προσαυξήσεων θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για οφειλές έως 3000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει επιτόκιο 5%. Ελάχιστος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 18. Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ, θα ισχύσει ότι και τα για φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δύο ρυθμίσεις:

 1. Για οφειλές νομικών προσώπων από τακτικό χαρακτήρα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) θα έχουμε 18 δόσεις
 2. Για οφειλές νομικών προσώπων έκτακτου χαρακτήρα θα έχουμε έως 30 δόσεις.

Τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων 100% εφόσον πληρώσουν εφάπαξ. Αιτήσεις για όλους θα μπορούν να γίνουν έως 28/06/2019. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Η ρύθμιση θα ξεκινήσει δύο ημέρες αφού πάρει ο νόμος ΦΕΚ. Πιθανή ημερομηνία η 14η Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και η 16η Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία παρέθεσε και τα ακόλουθα παραδείγματα:

 • Οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ και 3600 ευρώ χρέος, θα πληρώσει 30 ευρώ τον μήνα επί 120 μήνες.
 • Οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και χρέος 30.000 ευρώ, θα έχει επίσης 120 δόσεις.
 • Οφειλέτης με εισόδημα 51.000 ευρώ και 3000 ευρώ χρέος θα έχει 18 δόσεις στη διάθεσή του.
 • Οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και 6000 ευρώ χρέος θα έχει 60 δόσεις να έχει ένα παιδί και 51 δόσεις αν δεν έχει παιδιά

Οι 120 δόσεις στα Ταμεία

Προβλέπεται κούρεμα της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Με αυτή τη διπλή περικοπή, επέρχεται μεσοσταθμική μείωση κατά 65% στο σύνολο της οφειλής όπως υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου. Αυτή η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018. Εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια ενώ στη ρύθμιση υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις. Ειδικά για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ η ελάχιστη δόση θα διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Για τους αγρότες ανεβαίνει το όριο οφειλής για να πάρει σύνταξη από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ.

Οι 120 δόσεις στους δήμους

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμισή είναι τέσσερις μήνες από την ισχύ του νόμου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δήμοι θα μπορούν να έχουν αύξηση των εσόδων τους υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση –υπάγονται όλες οι οφειλές που θα βεβαιωθούν ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες από τη δημοσίευση- θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων. Η διαγραφή θα γίνεται ως εξής:

 • Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%
 • Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις: διαγραφή 80%
 • Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις: διαγραφή 70%
 • Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις: διαγραφή 60%
 • Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις: διαγραφή 50%.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Ξεφτίλα. Ελάχιστες δόσεις 30 και 50 ευρώ για οφειλές χιλιάδων ευρώ. Και επίσημα ψιλικατζήδες οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Αντί να πάμε σε ένα τολμηρό ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια για μπαταχτσήδες επιλέγουν οι θιασώτες του σκληρού σταλινισμού να επιβραβεύσουν όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Η τροτσκιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δημιουργία μιας Ελλάδας επιδομάτων και ρυθμίσεων. Σε λίγο θα μας ταϊζουν και με το \'\'δελτίο\'\' (βλέπε Αλβανία επί Χότζα).
  Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

  1. avatar Εκφραζεις μονο τον εαυτο σου

   Καμμια ομαδα δεν εκφραζεις.Εκφραζεις μονο τον εαυτο σου και το συμφερον σου.Οποιον τον εξυπηρετει η ρυθμιση την εκμεταλλευεται.

 2. avatar Βελουχιώτη αρης

  Απατεωνες κομματικοί βασιλιάδες ζουν εις βάρος του λαού. Μας βάζουν αβασταχτους φόρους αβασταχτες εισφορές και αβάσταχτη τέλη στους δήμους για να διοριζουν τους δικούς τους στο δημόσιο και στους δήμους και μετά μας λένε να τα πληρώνουμε με δόσεις και πανηγυρίζουν ότι είναι και καλοί άνθρωποι που μας λυπούνται.. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΠΛΗΡΏΝΕΤΕ ΤΊΠΟΤΑ. ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΆΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΎΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ. ΟΥΣΤ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει