Ως «σκάνδαλο» χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη διάσωση της Κύπρου και των «προβληματικών της τραπεζών» το αυστριακό ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος τοποθετείται κατά της διάσωσης της Κύπρου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι τράπεζες της Κύπρου «ξεπλένουν» δισεκατομμύρια «βρώμικου» χρήματος από εμπόριο ναρκωτικών, ενώ η χώρα επιδίδεται σε «απαράμιλλο φορολογικό ντάμπινγκ» αφού, όπως αναφέρει, ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου εισοδήματος είναι μόνο 30% (σε σύγκριση με 50% στην Αυστρία), ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 15% (20% στην Αυστρία) και διατηρεί τον χαμηλότερο εταιρικό φόρο σε όλη την ΕΕ, που ανέρχεται σε 10% (25% στην Αυστρία).

«Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κατεστημένου- ξεκινώντας από τον επίτροπο της ΕΕ για Οικονομικά Θέματα Ολι Ρεν, μέχρι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ- υποστηρίζουν τη νέα αυτή διάσωση, εξηγείται φυσικά από τα προσωπικά τους συμφέροντα» διατείνεται ο Χ. Κρ. Στράχε, ο οποίος αποτελεί μια σκληρότερη έκδοση του διαβόητου πρώην αρχηγού τους Γιεργκ Χάιντερ.

Συγχρόνως, καλεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, να εξηγήσουν με ποια αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια δικαιολογούν μια διάσωση που αντιτίθεται -όπως λέει- σε κάθε κανόνα της ΕΕ.

Για τον αρχηγό της αυστριακής ακροδεξιάς «είναι μια απόλυτη τρέλα, με τα έσοδα που αποσπάσθηκαν από τους αυστριακούς φορολογούμενους, σε μια χώρα με υψηλή φορολογία, να υποστηρίζονται χώρες που συγκριτικά συγκαταλέγονται στους φορολογικούς παραδείσους, ενώ είναι εξίσου εξωφρενικό να υποστηρίζονται κράτη -και η Κύπρος είναι γνωστή για αυτό- που δεν είναι ούτε πρόθυμα, ούτε ικανά να εισπράξουν τους προβλεπόμενους φόρους».

Υπενθυμίζεται πως ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε και το κόμμα του είχαν καταψηφίσει στην αυστριακή Βουλή όλες τις αποφάσεις που σχετίζονταν με τη συμμετοχή της Αυστρίας στους διάφορους μηχανισμούς στήριξης και διάσωσης της Ελλάδας, ενώ είχαν εξαπολύσει άθλια ανθελληνική εκστρατεία, τόσο σε δημόσιες εμφανίσεις τους και κομματικές συγκεντρώσεις τους, όσο και σε καταχωρίσεις στον αυστριακό Τύπο ή με αφίσες.