Yψηλότεροι από τις άλλες χώρες είναι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως προκύπτει από την ετήσια Έρευνα Εταιρικών και Έμμεσων Φορολογικών Συντελεστών που διεξήγαγε η KPMG για το 2012.

Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20,5% ενώ στην Ελλάδα για το 2013 μετά τις αλλαγές του Ν.4110/2013 ο συντελεστής φορολογίας Νομικών Προσώπων αυξήθηκε από 20% σε 26%. Αντίστοιχα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης έμμεσων φόρων στην Ευρώπη είναι 20%, ενώ για το 2012 στην Ελλάδα ήταν 23%.

«Από την έρευνα είναι φανερό ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή μας στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού» σχολιάζει η κ. Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια στο Φορολογικό Τμήμα της KPMG.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι το να δημιουργηθεί ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Θα πρέπει να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω νέων επενδύσεων και κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές», προσθέτει η ίδια.

Οπως σημειώνει η εταιρεία, οι συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών καθώς και οι φορολογικοί συντελεστές έμμεσων φόρων σε όλο τον κόσμο είναι σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής, καθώς οι κυβερνήσεις τείνουν από τη μία να αυξάνουν τους έμμεσους φόρους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος των συντελεστών έμμεσης φορολογίας αυξήθηκε κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες σε φτάνοντας το 15,5%. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για το 2013 πολλές χώρες περιλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους τη μείωση τους.