Επιδείνωση εμφάνισε το 2011 η αγορά ορυχείων και μεταλλείων, λόγω της μείωσης της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητα, με τις διεθνείς αγορές ωστόσο να αποτελούν διέξοδο για τις εταιρίες του κλάδου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Ειδικότερα, ο εγχώριος κλάδος εμφάνισε διττή εικόνα, καθώς τα προϊόντα που απορροφούνται από την εσωτερική αγορά (αδρανή υλικά, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά) χαρακτηρίστηκαν από φθίνουσα ζήτηση, αφού η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει σημαντικά την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα.

Στον αντίποδα, ευνοημένες παρουσιάζονται οι εταιρίες που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για τα περισσότερα μεταλλεύματα και ορυκτά το 2011 ήταν ευνοϊκή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα και λιγνίτη αυξήθηκε κατά 5,8%, ενώ η εξόρυξη μεταλλευμάτων εμφάνισε σημαντική άνοδο 18,4%.

Αντιθέτως, η καθίζηση που υπέστη ο κλάδος των κατασκευών συμπαρέσυρε και τη βιομηχανική παραγωγή των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, η οποία κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 15,3%.

Η παραγωγή γρανίτη, ψαμμίτη και άλλων λίθων για μνημεία και κτίρια μειώθηκε κατά 53,0%, η παραγωγή ασβεστόλιθου και γύψου κατά 32,5%, ενώ η παραγωγή λιθόκοκκων, ψιλού χαλικιού και λιθόσκονης και αμμοχάλικου κατά 34,1%.

Στον αντίποδα, η παραγωγή μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων αυξήθηκε κατά 6,3%.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 135 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Ο κύκλος εργασιών των Ορυχείων και Μεταλλείων αποτυπώνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης για τον κλάδο, αφού υπέστη κάμψη της τάξης του -10,8%, στα €789,23 εκατ.

– Το 70% των επιχειρήσεων κατέγραψαν υποχώρηση των εσόδων τους συγκριτικά με το 2010.

– Ο κλάδος κατέγραψε σημαντικές απώλειες στα λειτουργικά και προ φόρων κέρδη του. Τα ΚΠΤΦΑ βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας (-31,6%, στα €71,27 εκατ.), ενώ κατεγράφησαν προ φόρων ζημίες €29,36 εκατ.

– Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε οριακή πτώση σε 19,5%, ενώ οι δείκτες των ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 10,6% και -2,4% αντίστοιχα.

– Η κεφαλαιακή μόχλευση διατήρησε το οριακό επίπεδο των τελευταίων χρόνων, υποχωρώντας σε 1 προς 1. Η υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας οδήγησε το δείκτη κάλυψης τόκων σε πτώση από 3,6 σε 2,5 φορές.

– Η γενική ρευστότητα παρουσίασε οριακή κάμψη σε 1,65, ενώ η άμεση ρευστότητα παρέμεινε στο 1,26.

– Ο εμπορικός κύκλος επιδεινώθηκε κατά περίπου 1,5 μήνα, στις 163 ημέρες.

– Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε -1,2%, από 0,8% την προηγούμενη χρήση.