Τη σημαντική πρόοδο που έχουν καταγράψει οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αναγνώρισε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας παράλληλα ότι η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Ακόμη και οι επιφυλακτικές αγορές έχουν αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν αυτές οι χώρες. «Καταφέραμε να σταματήσουμε την απειλή κατά της ίδιας της ύπαρξης του ευρώ, η οποία κρεμόταν από πάνω μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους εφησυχασμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι έχουν γυρίσει σελίδα στην κρίση και είναι έτοιμη να προχωρήσουν στο επόμενο κεφάλαιο της ανάκαμψης.

Το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου της κρίσης, προβλέπει το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όσοι σπεκουλάρουν κατά του ευρώ έχουν υποτιμήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχουμε επενδύσει σε αυτό. Αφήστε μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαροζο.