Αιφνιδιασμένος για την εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας, παράλληλα, πως πάντα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε συνέντευξή του στον Alpha 9,89, ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τον ίδιο «στο κάδρο» της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ, σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αυτό το δικαίωμα, τονίζοντας, όμως, πως εκείνος έφερε την αυθεντική λίστα στη χώρα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το νέο έτος: «Φέτος θα φανεί αν η χώρα θα ξεφύγει από το δρόμο προς το γκρεμό και θα σωθεί. Το νέο έτος έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012».

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 «θα δούμε για πρώτη φορά στοιχεία ανάκαμψης», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε διανύσει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι, εάν εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα, τα επόμενα δύο χρόνια τελειώνουμε».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για οφειλές στην εφορία, ενώ για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης τόνισε πως δεν θα επεκταθεί και πως «θα τελειώσει όταν το φορολογικό σύστημα θα παράγει φορολογικά έσοδα».

Αναφορικά με τους ελέγχους στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα τόνισε ότι θα αρχίσουν να γίνονται έλεγχοι, αλλά προέχουν οι έλεγχοι στη μεγάλη άλλη λίστα με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν χρήματα από το 2009 και μετά.

Σχολιάζοντας δε, την παραίτηση της Ελένης Παπακωνσταντίνου από το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι το ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες, στους οποίους δεν παρεμβαίνει.

Ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ένα δύσκολο δρόμο μπροστά της, ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει αισιόδοξος αν και επιφυλακτικός. «Οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί. Για να πάνε καλά οι άνθρωποι πρέπει να πάνε καλά και οι αριθμοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία έγινε διορθώνοντας τραγικά λάθη μιας δεκαετίας. Ξέρω ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή περνούν πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε όμως προς το τέλος της προσαρμογής και αυτό πρέπει να μας δίνει ελπίδα. Δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος. Έχουμε καλύψει ήδη τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα 2 χρόνια με τα μέτρα που έχουμε πάρει, τελειώνουμε. Άρα έχουμε δικαίωμα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, τρίμηνο με το τρίμηνο, θα υπάρξει θετικός ρυθμός αναπτύξης, κάτι που συνδύασε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση κεφαλαίων. «Η ανεργία θα μειωθεί εάν πάμε καλά στα υπόλοιπα, δεν μειώνεται με διαταγές», τόνισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως πρώτα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και κατόπιν το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας θα τοποθετήσει τους επιτρόπους σε αυτές, ενώ εκτίμησε ότι η επιτροπεία δεν θα δημιουργήσει δυσκολία στην δανειοδότηση επιχειρήσεων. «Οι τράπεζες θα κάνουν την δουλειά που ξέρουν και έκαναν πάντα. Θα δίνουν τα δάνεια τώρα με λίγο μεγαλύτερη προσοχή στις δυνητικές επισφάλειες», είπε.

Για το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα από την Βουλή είπε πως προσπαθεί να μοιράσει τα βάρη δικαιότερα, ξεκαθαρίζοντας πως μέσα σε μερικούς μήνες δεν μπορούν να διορθωθούν όλα τα λάθη από τη μεταπολίτευση και μετά.

Για τους φορολογικούς δε ελέγχους είπε πως το κράτος πρέπει να ελέγξει τα πάντα. «Όταν θέλεις να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή το κάνεις με δύο τρόπους: πρώτον με ελέγχους, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να μην πιαστεί αυτός που φοροδιαφεύγει, και δεύτερον με τις κατάλληλες ποινές. Αν κάποιος γνωρίζει ότι ακόμη και να πιαστεί δεν θα του επιβληθεί καμία ποινή έχει μεγάλο κίνητρο να φοροδιαφύγει. Αυτό το δεύτερο το κοιτάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα», τόνισε.