Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον ασφαλιστικό τομέα προωθεί η Ισπανία, αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και περιορίζοντας την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων (για να αντισταθμίζεται ο πληθωρισμός).

Με αυτό τον τρόπο η χώρα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διορθώσει την προβληματική οικονομική κατάσταση της, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Στόχος είναι να περικοπούν δαπάνες 100 δισ. ευρώ ετησίως δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, συμφωνά με ισπανό αξιωματούχο.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Επίσης, κυβερνητικός στόχος φέρεται να είναι η κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων ή τουλάχιστον η υιοθέτηση ενός διαφορετικού μηχανισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, όπως η τρέχουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν αναμένεται να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία ώστε να περάσει στο κοινοβούλιο τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το Reuters το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι μια μακροχρόνια απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούν επίσης πιέσεις ώστε να «διακοπεί» η σύνδεση των συντάξεων και του πληθωρισμού.