Σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poor’s, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Η Ελλάδα υποβαθμίζεται από την αξιολόγηση υψηλού κινδύνου CCC που είχε έως σήμερα.

Η υποβάθμιση έγινε σε μια εποχή που η χώρα έχει δεσμευτεί σε ένα σύνθετο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους της για να αποδεσμεύσει τη βοήθεια των δανειστών της. Εκτιμάται ότι είναι μία πάγια τακτική που ακολουθεί ο οίκος κάθε φορά που επίκεινται διαδικασίες όπως η επαναγορά ομολόγων.

Η απόφαση για τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ακολουθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην επαναγορά του χρέους, «το οποίο σύμφωνα με τα κριτήριά μας το βλέπουμε ως μια επιλεκτική χρεοκοπία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο S&P.

«Όταν ολοκληρωθεί η αγορά ιδίων μετοχών (το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει γύρω στις 17 Δεκεμβρίου 2012), θα εξετάσουμε τη «θεραπεία» της επιλεκτικής χρεοκοπίας και την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία CCC», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η προοπτική για την αξιολόγηση παραμένει αρνητική.

Η S&P είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία selective default  και τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για να προχωρήσει το PSI. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».