Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του χρυσού ξεπερνώντας το επίπεδο των 1.270 δολ. καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζει να στρέφει τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

Η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των βασικών ανταγωνιστών του ενίσχυσε περαιτέρω την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, κέρδισε 24,60 δολ. ή 2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.271,70 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στα υψηλά της ημέρας αναρριχήθηκε στα 1.276,50 στη Νέα Υόρκη. Το πιο κοντινό συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου επίσης σημείωσε ρεκόρ στα 1.269,70 δολ. με άνοδο 2%.

Το προηγούμενο ρεκόρ στο κλείσιμο για το πολύτιμο μέταλλο ήταν στα 1.259,30 δολ. ενώ ο χρυσός σημείωσε ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στις 21 Ιουνίου φτάνοντας τα 1.266,50 δολ. ανά ουγγιά.

Η άνοδος του χρυσού σε νέα υψηλά προκάλεσε ράλι στις μετοχές εταιρειών χρυσού. Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Goldcorp Inc. σημειώνει άλμα 5% αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη, ενώ η καναδική Coeur D’ Alene Mines ενισχύεται σε ποσοστό 4,8%. Ο τίτλος της Eldorado Gold Corporation ενισχύεται 5,4% στο NYSE, ενώ μεγάλα κέρδη σημειώνουν και οι τίτλοι άλλων “μεγάλων” παικτών του κλάδου όπως οι AngloGold Ashanti (+6,1%), Kinross Gold (+4,1%), Newmont Mining (+4,7%) κ.ά.

Τα νέα ρεκόρ του χρυσού ακολουθούν τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τη γερμανική οικονομικά. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του οικονομικού ερευνητικού ιδρύματος ZEW ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις -4,3 μονάδες το Σεπτέμβριο, από τις 14 μονάδες τον Αύγουστο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009.

Σημειώνεται πως το μέγεθος ήταν πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 9 μονάδες.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία με τις λιανικές πωλήσεις να ενισχύονται τον Αύγουστο και τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων να σημειώνουν άνοδο 1% τον Ιούλιο, ένδειξη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Σε υψηλά δυόμισι ετών το ασήμι

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και τα υπόλοιπα μέταλλα με το ασήμι να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαρτίου του 2008.

Ειδικότερα, το ασήμι Δεκεμβρίου κέρδισε 28 cents ή 1,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 20,43 δολ. ανά ουγγιά.

Αλμα 4,5% σημείωσε εξάλλου το παλλάδιο Δεκεμβρίου φτάνοντας τα 553,80 δολ. ανά ουγγιά, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου. Η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 44,50 δολ. ή 2,9% στα 1.594,40 δολ. ανά ουγγιά.

Πηγή: capital.gr