Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε σήμερα στους Ευρωβουλευτές την άρνησή του να συμπεριλάβει επιπλέον περικοπές στο πλαίσιο της συμβιβαστικής του πρότασης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-20, όπως αξιώνουν πολλά από τα κράτη-μέλη.

«Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα επιτευχθεί με βάση το ελάχιστο επίπεδο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αποκλείεται να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις περικοπές που, δυστυχώς, έπρεπε να προτείνω», δήλωσε ο Φαν Ρόμπαϊ κατά τη συζήτηση στο Σώμα για τις αιτίες που οδήγησαν σε αποτυχία τη σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό την περασμένη Παρασκευή.

Ο Φαν Ρόμπαϊ είχε προτείνει ένα συμβιβαστικό ύψος 973 δισεκ. ευρώ σε κεφαλαιακές δεσμεύσεις, περίπου 75 δισεκ. ευρώ λιγότερο απ΄ όσα ζητούσε η Επιτροπή. Η πρότασή του αντιστοιχεί στο 10,1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου να αντισταθεί στις πιέσεις–κυρίως της Γερμανίας και της Βρετανίας–και να ασκήσει βέτο σε περίπτωση μίας συμφωνίας που δεν θα θεωρούσε ικανοποιητική.

«Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Δεν πρέπει να το λησμονούμε», υπενθύμισε ο συμπροεδρεύων του κόμματος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Ευελπιστώ πως θα σταθούμε στο ύψος μας και θα πούμε όχι», σε περίπτωση μίας κακής συμφωνίας κατά την προσεχή σύνοδο στις αρχές του επομένου έτους.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ευρωομάδας Χάνες Σβόμποντα κατακεραύνωσε στην τοποθέτησή του τους ευρωπαίους ηγέτες για τις περικοπές που ζητούν σε όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού.

«Η ΕΕ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όμως οι σημερινοί ηγέτες της δεν είναι άξιοι για να το παραλάβουν. Θα ήταν καλύτερο να παρέμεναν στα σπίτια τους την προσεχή εβδομάδα», υποστήριξε ο ίδιος.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτήν τη φάρσα και να εισάγουμε ιδίους πόρους, διότι ένας προϋπολογισμός που βασίζεται στις εθνικές συνεισφορές σκοτώνει την Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκι Φέρχοφστατ.

Ο πρόεδρος του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ συντάχθηκε με την άποψη αυτή και στηλίτευσε με τα σειρά του τη «μυωπία» ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές και τους εκμυστηρεύθηκε την έκπληξή του όσον αφορά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες ορισμένων αρχηγών κρατών.

Στόχος τους ήταν «να εξασφαλίσουν ότι οι άλλοι θα πληρώσουν περισσότερο, ή δεν θα κερδίσουν όσα αυτοί», δήλωσε.

«Δεν μπορούμε να συνομολογήσουμε ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη σε μία σύνοδο τον Ιούνιο και να έχουμε έναν προϋπολογισμό που θα επέτασσε τα αντίθετα», πρόσθεσε εξάλλου ο Φαν Ρόμπαϊ.

«Εδώ με είχατε επικρίνει ότι βρίσκομαι υπό τον έλεγχο των μεγάλων χωρών. Μπορώ τώρα να σας πω πως σήμερα τις έχω όλες εναντίον μου», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.