Θετικά είδαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το BBC «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας αποφασίζοντας το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. και την ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ».
 
Μεταφέρει επίσης τις δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες».

Παράλληλα, αναφέρεται ο στόχος της ευρωζώνης να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επιστρέφοντας 11δισ. στην Αθήνα σε μορφή κέδρος από την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επαναγοράσει τα ομόλογά της από ιδιώτες επενδυτές.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δώσουν συνολικά 240 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης, από τα οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα 150», αναφέρεται.

Η εφημερίδα Washington Post έχει τίτλο «ΔΝΤ και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Η γερμανική Deutsche Welle έχει στην ηλεκτρονική έκδοσή της πρώτο θέμα τα τεκταινόμενα που αφορούν στην Ελλάδα και την απόφαση του Eurogroup και τίτλο «Οι δανειστές συμφωνούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα».

Πιο κάτω, τονίζεται ότι η απόφαση ακολούθησε το νέο σχέδιο μείωσης του χρέους της χώρας μέχρι το 2020.

Το CNN έχει τίτλο «ΔΝΤ και Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο ράφι».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει: «Καλύτεροι όροι για την Ελλάδα την ίδια ώρα που η Ε.Ε. δέχεται την νέα φόρμουλα διάσωσης». Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διευκόλυναν την Ελλάδα συμφωνώντας σε ηπιότερους όρους για το άκρως αναγκαίο πακέτο διάσωσης. «Έπειτα από τρία χρόνια άκυρων εκκινήσεων, η Ευρώπη βρήκε τη σωστή φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη χρεωμένη χώρα και να την επαναφέρει σε υγιείς ρυθμούς», αναφέρεται.

Επιστροφή της χώρας σε 10 χρόνια προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro πίσω από την απόφαση του Eurogroup . «Έτσι, η Αθήνα μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη το πρωί η Liberation και συνεχίζει «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση ελληνικού του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».

Η γερμανική Die Welt κάνει λόγο για «Ακόμα 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα» ενώ το γαλλικό πρακτορείο AFP αναφέρει πως «Η Ελλάδα πήρε σημαντική οικονομική ανάσα».