Υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν οι απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, επτά στους δέκα αποφοίτους εργάζονται, με υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης (80%) των αποφοίτων του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων που εργάζονται είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ οι περισσότεροι (83%) βρήκαν απασχόληση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αναζήτησης εργασίας.

Οι κύριο κλάδοι απασχόλησης των αποφοίτων του ΟΠΑ είναι οι τράπεζες, οι εμπορικές επιχειρήσεις και η εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι είναι αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι από την εργασία τους, και οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές της πλειονότητας των νέων αποφοίτων κυμαίνονται από 900 έως 1.200 ευρώ. Τέλος, η πλειοψηφία των ερωτώμενων πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι απόφοιτοι του ΟΠΑ. είναι άριστα καταρτισμένοι και δεν υστερούν στις απαιτούμενες από τους εργοδότες γνώσεις και δεξιότητες.

Όσον αφορά το βαθμό ικανοποίησης από τις σπουδές τους στο ΟΠΑ, η συντριπτική πλειοψηφία (80%) δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι και ότι εάν ξανάρχιζαν τις σπουδές τους θα επέλεγαν και πάλι το ΟΠΑ (90%), ενώ οι περισσότεροι θα επέλεγαν το ίδιο τμήμα (72%).

Επίσης, η πλειοψηφία των αποφοίτων (66%) χαρακτήρισαν τα εφόδια που απέκτησαν, σε σχέση με τις ικανότητες που απαιτεί η επαγγελματική τους ενασχόληση, ως επαρκή, το 78% θεωρεί ότι το τμήμα σπουδών τους είναι γνωστό στην αγορά εργασίας, το 70% πιστεύει ότι οι απόφοιτοι του ΟΠΑ υπερτερούν σε σχέση με τους συναδέλφους τους από άλλα ΑΕΙ του εσωτερικού και του εξωτερικού, και το 90% θα συνιστούσε το τμήμα από το οποίο αποφοίτησε σε συγγενείς και φίλους. Τέλος, ένας στους δύο αποφοίτους έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με βασικά κριτήρια την επαγγελματική εξειδίκευση ή το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.

Η έρευνα διεξάχθηκε κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012 και απευθυνόταν σε όλους όσους απεφοίτησαν από το ΟΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία (2001 – 2011). Δηλαδή, η έρευνα κάλυψε τον πληθυσμό των 13.537 αποφοίτων της δεκαετούς περιόδου με δείγμα 785 αποφοίτων και αναφερόταν στην αναζήτηση της πρώτης τους εργασίας.

Τo Γραφείο ∆ιασύνδεσης, που διεξήγαγε την έρευνα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Βλάση Σταθακόπουλο, αποτελεί μέρος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Είναι το πρώτο Γραφείο που λειτούργησε σε ελληνικό ΑΕΙ και ιδρύθηκε το 1992. Βασική του επιδίωξη είναι η υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητών και αποφοίτων του πανεπιστημίου στην λήψη αποφάσεων που αφορούν στο εργασιακό τους μέλλον και στην ανάπτυξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Επιστημονικός υπεύθυνος του Γραφείου ∆ιασύνδεσης είναι ο Καθηγητής Ιωάννης Χαλικιάς και σύμβουλος του Γραφείου ∆ιασύνδεσης είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή.