Απόσυρση χρέους 75,1 δισ. ευρώ έως το 2020 το σχέδιο του Eurogroup

Οι τέσσερις εναλλακτικές που παρουσιάστηκαν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:32
21/11/2012
Απόσυρση χρέους 75,1 δισ. ευρώ έως το 2020 το σχέδιο του Eurogroup
7
loading

Στην απόσυρση ελληνικού χρέους ύψους 75,1 δισ. ευρώ αποβλέπει το σχέδιο για την βιωσιμότητα του χρέους που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup.

Το σχέδιο υιοθετεί το καλύτερο δυνατό μακροοικονομικό σενάριο και βασίζεται στην παραδοχή ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας θα είναι στα 259 δισ. ευρώ το 2020, από 183 δισ. ευρώ το 2013.

Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δεν έχει να κάνει τόσο με τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο με τον πληθωρισμό. Η τρόικα αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα την επόμενη επταετία θα είναι υψηλότερος του 3% (ειδικά μετά το 2016) και σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση των ρυθμών ανάκαμψης κοντά στο 2% σε μέσα επίπεδα εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά.

Βάσει της παραδοχής αυτής στόχος είναι το χρέος της Ελλάδας σε απόλυτα νούμερα να μειωθεί από τα 385,1 δισ. ευρώ, στα 310,8 δισ. ευρώ ή στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Για να γίνει αυτό χωρίς την απομείωση της αξίας των ομολόγων του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement -OSI) εξετάζονται τέσσερις εναλλακτικές.

-Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη στο 0,44%, από 1,70% σήμερα, η οποία εκτιμάται πως θα εξοικονομούσε 13,2 δισ. ευρώ ή 5,1%.

-Η δεκαετής αναστολή (μορατόριουμ) πληρωμής των τόκων του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) που προσωρινά θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.

-Η επιστροφή των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Με την παρέμβαση αυτή το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ ή κατά 11,9 δισ. ευρώ.

-Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF. Συγκεκριμένα η πρόταση αυτή προβλέπει πως για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ το Δημόσιο θα δίνει 0,50 σεντς. Έτσι, με 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποσυρθούν ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ από τα 62 δισ. ευρώ του χρέους που είναι στα χέρια τους σήμερα οι ιδιώτες. Ωστόσο, η καθαρή απόσυρση χρέους θα ήταν στο 2,4% του ΑΕΠ το 2020 ή στα 6,2 δισ. ευρώ, καθώς το δάνειο των 10 δισ. ευρώ του EFSF και οι τόκοι του, θα βαρύνουν στο τέλος το συνολικό χρέος της χώρας.

Σημειώνεται πως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF θα αυξήσει στα 154 δισ. ευρώ, από 144 δισ. ευρώ τα συνολικά δάνεια του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο EFSF να κεφαλαιοποιηθεί πρόσθετα κατά 10 δισ. ευρώ (στα 450 δισ. ευρώ).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar THEODORA

  Μιλάνε για το 2020......Δεν ξερω που θα είμαι και αν θα υπάρχω 7 χρόνια μετά κι εσείς συζητάτε με ευκολία πως θα είναι η χώρα μου 7 χρόνια μετα?Κάνετε υπολογισμούς,στην πλάτη τη "δική μου" και υποθέτετε,μαντεύετε,φαντάζεστε, ελπίζετε,πιστεύετε τι????τι???ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί από 385,1 δισ. ευρώ, στα 310,8 δισ. ευρώ??????????????????????????????????????

  1. avatar Vaggelis

   Ναι ακριβως ολος αυτος ο πυρετός, ολα αυτα τα μετρα, ολη αυτη η δυστυχια ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΧΡΕΗ ΟΧΙ ΟΧΙ....ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΜΟ!!!!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ 2021 ΜΕ ΝΟΡΜΑΛ ΤΟΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
   ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.................ΤΟ ΕΛΛ. ΧΡΕΟΣ ΔΕ ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ.
   ΜΙΣΘΟΣ 10euro , ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ 180Υ ΑΙΩΝΑ, ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΒΟΔΙΑ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ, ACTION AID , UNICEF, GIATROI TOY KOSMOY ΠΑΡΩΝ ΝΑ ΜΑς ΤΑΙΖΟΥΝ, ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ. ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΓΙΑ 50 -100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.

 2. avatar nemesis

  χα χα αυτά είναι παραμυθιά για μικρά παιδιά και ευσεβείς πόθοι.Άκου μέσος ρυθμός ανάπτυξης σταθερά 2 τοις εκατό.Μετά κατηγορούν εμάς για δημιουργική λογιστική .Με το να φτιάχνεις τα νούμερα που θέλεις δεν λύνεται το πρόβλημα ,απλώς μετατίθεται χρονικά και επιδεινώνεται.Αλλά αυτό θέλουν οι Γερμανοί ,απλώς να περάσουν τις εκλογές τους.Αυτά που αναφέρονται ως δήθεν σωτήρια μέτρα, είναι [...]και αμφίβολα ημίμετρα υπο τις καλύτερες προυποθέσεις που δεν πείθουν τις αγορές..

  1. avatar dimitris

   Εχεις απολυτο δικιο αυτο θελουν οι Γερμανοι , να περασουν οι εκλογες!! Το μεγαλυτερο κουρεμα δεν το γλυτωνουν θα γινει μετα το σεμπτεβρη απλως τωρα θελουν να κοροειδεψουν τους δικους τους ψηφοφορους. Γι αυτο τους πιεζει η γερμανικη αντιπολιτευση να το παραδεχτουν!!!

  2. avatar nemesis

   Οι αρνητικές έχουν κάποιο επιχείρημα εκτος του ο.τι είναι τρόλλ;

 3. avatar Βασίλειος ο Β’

  Αυτό δεν αρκεί.Δώστε κι άλλα κύριοι Ευρωπαίοι.

 4. avatar dimitris

  το χρέος είναι 303 δις συν 45 που θα έρθουν με τη νέα δόση !!!! Το μεγαλο κουρεμα δεν το γλυτωνουν ,απλως θα γινει μετα τις γερμανικες εκλογες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει