«Η Task Force δεν θα βλέπει τους λογαριασμούς των Ελλήνων»

Μαυραγάνης: Επιδιώκεται η ταχύτερη πληροφόρηση των διωκτικών αρχών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0:58
10/11/2012
«Η Task Force δεν θα βλέπει τους λογαριασμούς των Ελλήνων»
loading

Οι ελληνικές αρχές, αποκλειστικά, θα έχουν πρόσβαση στην Κεντρική Βάση Δεδομένων Τραπεζικών Λογαριασμών, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη, για την εφαρμογή «σχεδίου των Γερμανών τεχνοκρατών της Task Force για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι προωθείται η δημιουργία μίας κεντρικής βάσης δεδομένων, από την οποία θα αντλούνται πληροφορίες, για το αν κάποιος ελεγχόμενος έχει τραπεζικό λογαριασμό και σε ποια τράπεζα, τίποτε όμως πέραν τούτου, δηλαδή ούτε το ποσό κατάθεσης, ούτε κινήσεις λογαριασμού κ.λπ.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι:

-Το σχέδιο της δημιουργίας μίας κεντρικής βάσης δεδομένων δεν αποτελεί πρόταση της Task Force, αλλά ήταν κάτι που είχε συζητηθεί και παλαιότερα, πολύ πριν την άφιξη της Task Force.

-Ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η δημιουργία της κεντρικής βάσης δεδομένων είναι, αφενός η ταχύτερη πληροφόρηση των διωκτικών αρχών, και αφετέρου η απαλλαγή των τραπεζών από δυσβάσταχτο και περιττό βάρος απάντησης στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ερωτημάτων.

-Πρόσβαση στην παραπάνω βάση θα έχουν αποκλειστικά και μόνο ελληνικές αρχές και, μάλιστα, όχι όλες οι ελληνικές αρχές, αλλά μόνο εκείνες που θα κριθεί, εν τέλει, αναγκαίο και χρήσιμο να έχουν. Δεν γίνεται καν συζήτηση για πρόσβαση ξένων αρχών στη βάση αυτή.

-Έγινε, πράγματι, επίδειξη ενός τεχνικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιείται από τις γερμανικές αρχές. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με ζητήματα πρόσβασης στη βάση πληροφοριών.

-Ουδεμία απολύτως πίεση ασκήθηκε για υιοθέτηση του αναφερόμενου σχεδίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει