Σε ενδελεχή έρευνα των πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, εντάσσοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία στην αρμοδιότητα ελέγχου μιας αναβαθμισμένης ανεξάρτητης αρχής η οποία θα καταδιώκει και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Αρχή – «φόβητρο» που σχεδιάζεται θα ανακτήσει όλες τις αρμοδιότητες που είχε κόψει η κυβέρνηση Καραμανλή από την Επιτροπή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος μόνο και μόνο για να «αποκεφαλιστεί» ο ενοχλητικός και απρόβλεπτος τότε προϊστάμενός της, πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς.

Η τελική απόφαση που βρίσκεται υπό μελέτη αφορά κυρίως αν η Αρχή θα έχει και προανακριτικές αρμοδιότητες, θα μπορεί δηλαδή να ενεργεί ως «εισαγγελέας» παίρνοντας καταθέσεις και λειτουργώντας περίπου ως οικονομική Αστυνομία. Σε μια τέτοια περίπτωση η ιστορία δεν θα επαναληφθεί και ο Γ. Ζορμπάς θα παραμείνει συνταξιούχος, και η θέση θα καταληφθεί από εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό.

Τραπεζικοί έλεγχοι, άνοιγμα λογαριασμών

Αν όμως επιλεγεί η Αρχή να έχει μεν αυξημένες αρμοδιότητες αλλά χωρίς προανακριτικές δυνατότητες τότε η θέση θα προταθεί στον Γ. Ζορμπά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει σημαντική στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό που θα έχει γνώση των νέων τεχνολογιών αλλά και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου τραπεζών και επιχειρήσεων αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με συνοπτικές διαδικασίες. Όμως οι αποφάσεις ποινικής αξιολόγησης (διώξεις κλπ) θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Εφοριακοί, τελωνειακοί, πολεοδόμοι

Έμφαση έχει αποφασιστεί να δοθεί στον έλεγχο πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτός στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ελλείψει προσωπικού, μηχανοργάνωσης και χώρου είναι δειγματοληπτικός και ουσιαστικά ανύπαρκτος. Η αναβάθμιση του ελέγχου πόθεν έσχες πάντως και η στελέχωση της υπηρεσίας ήταν πάγια εξαγγελία του υπουργού δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Η απόφαση βέβαια για σύμπτυξη με την επιτροπή μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί νέα, και τελική πρόταση καθώς είναι προφανές ότι η έρευνα για μαύρο χρήμα συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο πόθεν έσχες. Σε πρώτο πλάνο πάντως θα τεθούν ουσιαστικά για πρώτη φορά εφοριακοί, τελωνειακοί υπάλληλοι, υπάλληλοι πολεοδομιών και άλλων υπηρεσιών που θεωρούνται προπύργια διαφθοράς.

Την αποψίλωσαν Καραμανλής – Αλογοσκούφης

Η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος λειτουργούσε με σοβαρές αρμοδιότητες μέχρι το 2008 όταν ο τότε προϊστάμενός της Γ. Ζορμπάς, με τη θέση που πήρε για το σκάνδαλο των ομολόγων και τις αναφορές του σε πολιτικά πρόσωπα, έγινε ιδιαίτερα ενοχλητικός για την κυβέρνηση Καραμανλή. Υποβιβάστηκε λοιπόν με απόφαση του τότε υπουργού Γ. Αλογοσκούφη σε απλή Επιτροπή υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών με πενιχρά -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μετέπειτα προϊσταμένου της-αποτελέσματα έκτοτε…

Πηγή: Capital.gr