Ό,τι δε δηλώνεται θα κατάσχεται από το Δημόσιο

Τι είναι το περιουσιολόγιο της Εφορίας - Στο τέλος του πρώτου τριμήνου ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή του


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:24
03/01/2019
Ό,τι δε δηλώνεται θα κατάσχεται από το Δημόσιο
44
loading

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά  το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από τα μάτια της Εφορία.

Όσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση της διεύθυνσης του Περιουσιολογίου.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των –καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση– περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό σύστημα θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής, αναφέρουν από το υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. Επιπλέον, θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Με την ολοκλήρωσή του, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

- Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

- Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

- Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

- Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

-  Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

- Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

-  Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

- Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

- Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

44
σχόλια
 1. avatar Ανδρέας Φιλιποπουλος

  Χωρίς τραπεζικό απόρρητο, το ανίκανο κράτος να προστατεύει προσωπικά δεδομένα και τον υπουργό προστασίας του πολίτη να προστατεύει λέγοντας να αλλάζουμε πλευρό όταν μας κλέβουν, το περιουσιολόγιο θα είναι δωρεάν πελατολόγιο σε όλους τους απανταχού κλέφτες που θα έρχονται σε ορδές στην Ελλάδα για κλοπές και εκβιασμούς καθε Σαββατοκύριακο.

 2. avatar Ανδρέας Φιλιποπουλος

  Χωρίς τραπεζικό απόρρητο, ανίκανο κράτος να προστατεύει προς

 3. avatar Ελληνοαμερικανος

  Δηλαδη μόνο κλέφτες και απλυτους βγάζει η χερσόνησος που κατοικήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες; Μην στεναχωριέστε ομως αν λέω αν ξαναγίνουν ποτέ εκλογές ψηφίστε όλοι τον τσιπρα αυτός μόνο μπορεί να σας σώσει όλους,όλη την Ελλάδα μέχρι και την Λάρισα !

 4. avatar Νικος χασαπης

  Τα έχω πάρει όλα έξω από το 2009 από τότε είχε αρχίσει και βρωμαγε αριστεριλα,απλυσιά,λίγδα στα μαλλια και πολακηδες. Αντε γεια.

 5. avatar μπιλ κλινντον

  αυτα που εκρυβε η γκερεκου του βοσκοπουλου που ξεχασε να δηλωση τη βιλλα τι γινετε θα δηλωθη η επειδη ηταν υπουργος επι πασοκ δε την δηλωνει ειναι δωρο ................ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΕΙΑΣΑΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ................ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ .............μα......λαος που δε σας πεταει στη θαλασσα

 6. avatar Παντελης5

  Θα δηλώσουμε και τα λεφτά στα στρώματα; και πως θα ξέρει η εφορία ότι λέμε αλήθεια; εγώ έχω 3 δις ευρώ στο στρώμα. Πρέπει να τα δηλώσω; θα έρθουν στο σπίτι να τα μετρήσουν; δηλώστε όλοι 3 δις ευρώ να γελάσουμε...

  1. avatar Κρίκος

   Τα λεφτά στο στρώμα κάποια στιγμή τα φανέρωναν. Τότε λοιπόν τα φορολογούσαν ως εισόδημα εκείνης της χρονιάς. Άρα τις προηγούμενες την γλύτωναν. Τώρα δεν θα τους πέρνει γιατί μόλις τα εμφανίσουν θα δημευθούν ως μη δηλωμένα. Μπορεις φυσικά να τα κοιτάς απλά ως χαρτιά έχοντας τα επ άπειρον στο στρώμα.

   1. avatar alex

    Γιατί ρε φιλαράκι αν βγεις να τα φας ποιος θα σε ελέγξει?

    1. avatar Κρίκος

     Πως θα τα φας; Τσίχλες θα πάρεις ; Θα πάρεις αμάξι σπίτι κλπ. Πως θα δικαιολογήσεις την προέλευση των χρημάτων; Θα πας μέσα για μαύρο χρήμα, ξέπλυμα κλπ

  2. avatar Κρίκος

   Όταν έκρυβε κάπ λεφτά στο

  3. avatar kl17

   Σε λιγο θα δηλωνουμε και τι εσώρουχα φοράμε.Ντου στισ εφορίες τωρα.

 7. avatar Κρίκος

  Μέχρι τώρα το ακίνητο που φυσικά δεν μπορεις να το κρύψεις έτρωγε όλο το βάρος. Καταθέσεις θυρίδες και στρώματα ήταν στο απυρόβλητο. Ή όλοι ή κανένας μάγκες. Σωστό μέτρο!

 8. avatar Τρελός του χωριού

  Κάτι σώβρακα που διαθέτω σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τα χρησιμοποιήσω και να τα αφήσω αδήλωτα προκειμένου να τα δημεύσει η φορολογική διοίκηση.

 9. avatar ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

  ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΧΟΒΙΛΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΕΙΡΟΒΛΗΤΟ.

  1. avatar Ενανού αλλουνού

   Πύρ

 10. avatar ΓΕΩΠΑΣ

  κατ' αρχήν η σωστή διατύπωση είναι ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ όχι "κατάσχεται". Κατά δεύτερον, ΡΩΤΑΩ, ότι ισχύει για τον ελληνικό λαουτζίκο (αυτόν ντε... που είναι στην εξουσία) ισχύει για όλους τους υπήκοους της μπανανίας ; σύμφωνα με την κατα το σύνταγμα "ισονομία" ; Η ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΝΕΟΣΛΟΥΤΑΝΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ; ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΤΟ ΟΡΘΟΝ... Η ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΗ / ΚΑΤΩΧΥΡΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Δ-Η-Μ-Ε-Υ-Ε-Τ-Α-Ι (υπέρ της τοπικής κοινότητος, δήμου) ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΝ - ΝΕΟ - ΔΗΜΟΤΗ (ΕΦΌΡΟΥ ΖΩΗΣ)... "Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δούτε" (ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ", "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ" ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΩΛΗΚΕΣ!

 11. avatar AXELWOS

  Τα προιοντα,που παραγουν ο ανω [...] εγκεφαλος θα δηλωθουν?
  Οι ανεγκεφαλοι θα φορολογηθουν?

 12. avatar Ερνέστος Αλεξίου Τσίπρας.

  χαχαχχαααα!!! ε ρε κλάμα απο τους νοικοκυραίους, .Τι έγινε αρχιλαμόγια άριστοι, οι χειρότεροι είστε ρεεεεεε... πλερώστε τώρα για τις περιουσίες σας και να εύχεστε να βγεί ο κούλης να ξανακαβατζωθείτε.

 13. avatar xaxa222

  όσοι αφελείς νομίζετε οτι αυτό γίνεται για πάταξη της φοροδιαφυγής.....να σας δώ όταν χρησιμοποιώντας αυτή τη λίστα θα επιβάλλουν φόρους σε ότι έχουμε και δεν έχουμε και θα σου κάνει αυτόματη κατάσχεση αμα δεν τους πληρώνεις!!!Σε ένα κράτος που το 60% των εισοδημάτων πηγαίνει στο κράτος.....αυτό οδηγεί απλά στον απολυταρχισμό και την οργουελικά ελεγχόμενη κοινωνία....τόσο απλά!!!

 14. avatar Μπάμπης Χ

  Συνεχίστε έτσι εγκέφαλοι των οικονομικών για να μη μείνει ούτε ενα ευρώ στις τράπεζες η στο στρώμα εάν θέλετε.Η κυρία Μαρία ξέρει παραπάνω από εσάς τα οικονομικά.

 15. avatar πρακτορείο ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας η Κουμουνδούρου

  Οι συριζαίοι θα δηλώσουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία; Και τα εγχώρια και τα εκτός χώρας; Και κυρίως πώς τα απέκτησαν; Και δη πώς πλούτισαν εν μέσω κρίσεως και μνημονίων, οι σύγχρονοι δωσίλογοι μαυραγορίτες της φασιστεράς;
  Συνέλληνες υπομονή φασιστερά είναι θα περάσει!

 16. avatar Σκέτος

  Τα κλιματιστικά θα δηλωθούν;

 17. avatar Greytemples

  Μηπως φτανουμε πλεον στα ορια της μεσαιωνικης φεουδαρχιας? Συνειδητοποιειτε οτι το κρατος φτανει στο να παιρνει πανω απο το μισο εισοδημα το καθε πολιτη (με εμμεσους και αμεσους φορους, εισφορες, κρατησεις κλπ κλπ)? Ως ποτε θα εχουμε σιωπηλο συνεταιρο το κρατος το οποιο μονο απαιτει και δεν προσφερει τιποτε?

  1. avatar Κρίκος

   Τόσα χρόνια με τον ΕΝΦΙΑ στο σπίτι σου, τώρα το κατάλαβες εσύ;

 18. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ

  Οι Ιταλοί όσοι είχαν 200-300.000 EURO τα έχουν μεταφέρει στην Ελβετία και τα έχουν κλείσει σε θυρίδες. Σήμερα οι Ιταλοί οι οποίοι έχουν λιγότερα απο τα ποσά αυτά τα πηγαίνουν και αυτοί σε θυρίδες στην Ελβετία. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.!!!

  1. avatar Κρίκος

   Έτσι εύκολο το χεις να βγάλεις τα 100-200 χιλιάρικα σου στην Ελβετία; Αμ δε!

 19. avatar Σκέτος.

  Επιτέλους θα καταργηθούν τα φακελάκια.

 20. avatar Anonymus

  Eλευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία. ΄Οποιος δεν έχει να κρυψει κάτι δεν έχει να φοβηθεί τιποτε. Όποιος αποκρύπτει εισοδήματα ας τρομοκρατηθεί κι ας κρυφτεί στο λαγούμι του. Παρακαλώ να εφαρμοστει άμεσα.

  1. avatar VitaKapa

   @Anonymus ....Η υπερφορολόγηση των πάντων και χωρίς ουσιώδη ανταπόδοση ΔΕΝ σε συγκινεί καθόλου ;;

   1. avatar Κρίκος

    Γινετε ήδη στα ακίνητα αυτό που λες. Ας γίνει και στα υπόλοιπα λοιπόν.

  2. avatar BasTv

   Όλοι στα λαγούμια ή στα [...] γιατί έτσι κι αλλιώς, μόλις τελειώσει η καταγραφή, θ' αρχίσουν οι φόροι.

  3. avatar alex

   Ποιος θα τρομοκρατηθει.Σε ένα κράτος που δεν λειτουργεί τίποτα νομίζεις θα τρομοκρατήσει κανείς.Είστε για γέλια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει