Οι προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας απέτυχαν να παράσχουν τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν εκ νέου ανταγωνιστική την οικονομία, δήλωσε ο T. Λίπσκι, ο πρώην πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ήταν απογοητευτικό, καθώς ορισμένα από αυτά ήταν ξεκάθαρα από την αρχή με πάρα πολλούς τρόπους. Αισθάνομαι ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί με πολύ καλύτερο τρόπο», τόνισε μιλώντας από την Κοπεγχάγη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τόνισε ότι ήταν επίσης απογοητευτικό το γεγονός πως η συζήτηση έχει επικεντρωθεί πολύ λίγο γύρω από αυτά που είναι πραγματικά βασικά ζητήματα, πραγματικά δημιουργικά ζητήματα για την Ελλάδα, όπως η προοδευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της στην ευρωζώνη.

Αν αυτό δεν διορθωθεί, τότε δεν θα υπάρξει επιτυχημένη λύση για την ελληνική οικονομία, με τον ένα ή άλλο τρόπο, υπογράμμισε ο Λίπσκυ, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να άρει τους εμπορικούς φραγμούς και να προσανατολιστεί στις εξαγωγές, για να μπορεί να ελπίζει ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.