Αγωγή με την οποία ζητεί να καταβληθούν αστικές αποζημιώσεις -λόγω τέλεσης απάτης- κατά της Bank of America Corp (BofA) κατέθεσε σήμερα το αμερικανικό δημόσιο, τονίζοντας ότι μέσω της θυγατρικής της Countrywide «μεταξύ 2007-2009, με τρόπο εσφαλμένο και παραπλανητικό» και «αποφεύγοντας κάθε έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειζομένων» παρήγαγε και κατόπιν πούλησε χιλιάδες ‘τοξικά’ ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία οδήγησαν μεταγενέστερα τα ομοσπονδιακά στεγαστικά ταμιευτήρια Fannie Mae και Freddie Mac «σε δεινή θέση».

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Μανχάταν, Πριτ Μπαράρα, τόνισε σχετικά ότι αυτά τα «τοξικά» δάνεια «επέφεραν συνολική ζημιά άνω του 1 δισ. δολαρίων, καθώς και «αναρίθμητες κατασχέσεις».

Παρόμοια δικαστική διαδικασία δρομολογήθηκε τις πρώτες μέρες του τρέχοντος μηνός κατά της τράπεζας Wells Fargo, αλλά και από την Πολιτεία Νέας Υόρκης εναντίον της JPMorgan Chase, για «τοξικά» δάνεια της εξαγορασθείσας το 2008 Bear Stearns, τα οποία τιτλοποίησε και κατόπιν κατέστησε απαιτητά.

Τα «τοξικά» ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου πυροδότησαν την αμερικανική και παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.