Οι πέντε ανατροπές που έρχονται στη φορολογία

Ποιοι φόροι αυξάνονται - Ποιοι φορολογούμενοι κερδίζουν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:56
06/12/2018
Οι πέντε ανατροπές που έρχονται στη φορολογία
5
loading

Ανατροπές στο φορολογικό τοπίο φέρνει το 2019. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις και τη φορολογία των ακινήτων, τη φορολογία των επιχειρήσεων και τους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι περισσότερες και πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τη φορολόγηση των ακινήτων, όπου αναμένεται να έρθουν τα πάνω κάτω λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών, αλλά και εξαιτίας της μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Παράλληλα μειώνεται από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019 ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, ώστε ο συντελεστής αυτός, από το 29% στο οποίο ανέρχεται σήμερα, να μειωθεί στο 25% για το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα.

Πιο συγκεκριμένα από την Πρωτοχρονιά:

Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζονται 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Η αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018 εφαρμόζεται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όμως από την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.

Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων.

Καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ η οποία ισχύει ακόμη σε πέντε νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, θα καταργηθεί την 1η-1-2019, οπότε από το νέο έτος θα ισχύουν συντελεστές αυξημένοι, από το 5%, 9% και 17%, στα επίπεδα του 6%, 13% και 24%.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Από το επόμενο έτος για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνονται από 2,72% έως 30%.

Φόρος επιχειρήσεων: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019.

Τέλος πλαστικής σακούλας: Από την αρχή του επόμενου έτους αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα, κάθε λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar PATSAVOYRAS

  ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ ΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ .... ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΕΚΛΕΓΕΙΣ ....ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΑΣΟΣ ....ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΣ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ....ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 29 ΣΤΟ 28 ....ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ....ΜΠΟΥΜ!!!!ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ....ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙ!!!! ΣΗΧΤΗΡ !!!! ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ...( ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ...ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΙΠΟΤΙΕΝΙΟΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ...ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ !!!!

 2. avatar Σκέτος.

  Πού πουλάνε κίτρινα γιλέκα;

  1. avatar Φοινικιος

   Νομίζω δια νόμου υπάρχουν σε κάθε αυτοκίνητο. Αναλυτικές πολυθρόνες όμως, μόνο στο σπίτι μας ?

 3. avatar Χώρα

  Που στην καθημερινή ειδησεογραφία κυριαρχούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών , οι φορολογικοί συντελεστές και γενικά το πλήρωσε το ένα ή το άλλο ειναι απλώς : ΜΠΑΝΑΝΙΑ !!! με οτι αυτό συνεπάγεται για του κατοίκους της που τα βιώνουν σαν υπνωτισμένοι...

 4. avatar atrwtos

  σοβαρές αλλαγές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει