Τι έδειξε έρευνα για το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Συγκρίνονται οι τιμές με σούπερ μάρκετ της Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:28
05/12/2018
Τι έδειξε έρευνα για το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
8
loading

Σημαντικά χαμηλότερες παραμένουν οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας σε σχέση με το αντίστοιχο στην Αγγλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα επαναλαμβανόμενης εξαμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Σημειώνεται ότι η έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2018 με την Αγγλία και τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών. Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα πάνω από 2.000 τιμών προϊόντων και 20 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις πέντε χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο τιμές προϊόντων σε προσφορά, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα.

Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 8% η Ισπανία, 28% η Γαλλία, 22% η Αγγλία, 10% η Πορτογαλία. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ.

Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι τέσσερις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 19%, η Γαλλία κατά 41%, η Αγγλία κατά 38% και η Πορτογαλία κατά 16% Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).

Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13% και 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας, όπως είναι τα έλαια, ο καφές, τα γλυκά, τα σνακς και τα αρτοποιήματα. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό του καλάθι με κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη τιμή (ακόμα και στα φθηνά προϊόντα των τυπικών 20 κατηγοριών), που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή με μικρές διακυμάνσεις είναι διαχρονική την τελευταία 7ετία που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα από το ΙΕΛΚΑ.

Η διαχρονική σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες με διακυμάνσεις οι οποίες δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα της ανάλυσης.

Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΦΠΑ παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα, οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα σε κάθε χώρα, η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη, η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κλπ), τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία).

Τα δεδομένα τιμών υπολογίζονται από γνωστά παρατηρητήρια τιμών των χωρών που εξετάστηκαν και για την Ελλάδα στα πρωτογενή δεδομένα από τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις παρακάτω αλυσίδες σούπερ μάρκετ: Ελλάδα (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης), Αγγλία (Tesco, Asda, Sainsbury's, Morrisons, Waitrose, Ocado), Γαλλία (Intermarché, Carrefour, E. Leclerc, Monoprix, Coradrive, Chronodrive), Ισπανία (Eroski, Mercadona, El Corte Inglés, Carrefour, Dia), Πορτογαλία (Pingo Doce, El Corte Inglés, Intermarché, Continente, Salgo, Apolonia, E. Leclerc).

Σημειώνεται ότι, τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων στο καλάθι ήταν ένας συνδυασμός αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων καλαθιών για εκτίμηση στο εξωτερικό, καθώς και κοινής διαθεσιμότητας στοιχείων τιμών στις χώρες που εξετάσθηκαν. Σε κάθε νέα μέτρηση ανανεώνεται το δείγμα των κωδικών που μετρώνται και ανάλογα τη διαθεσιμότητα επιλέγονται διαφορετικές ποσότητες προϊόντων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Survivor

  Αυτό το ΙΕΛΚΑ είναι αξιόπιστο ή συριζοτρόλ; Μάλλον το δεύτερο. Εκτός αν συγκρίνει τιμές supermarket Αθήνας με μπακάλικο στο πιο απόμερο σημείο της Γαλλίας...

 2. avatar giorgos

  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑΝΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑΣ !!!!!!!!!!!!

 3. avatar Διαχωριστηρας ς

  Όσο δεν γίνεται διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας τόσο θα αυξάνουν οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ

 4. avatar WQDESO και κάτι ψιλα

  Με 500 σύνταξη και 600 μισθό είναι αστείο να λέμε καλάθι για αγορές. Μικρή τσαντουλα αρκεί ,+ 0.04 λεπτα .

 5. avatar Takis_0731

  Ελλάδα! Η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη εκτός Λουξεμβούργου και Βαλκανίων... Ρεύμα, νερό, καύσιμα.... Όλα φτηνότερα από παντού!

 6. avatar Sotiris

  Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το άρθρο δεν είναι ολοκληρωμένο.
  Για να υπάρχει η σωστή σφαιρική αντίληψη του καλαθιού της νοικοκυράς, θα έπρεπε να υπήρχει και το ποσοστό που απαμένει στην νοικοκυρά μετά την φορολόγισή της.
  Η έρευνα δείχνει τις τιμές των αλυσίδων, οι οποίες είναι ιδιωτικές και προσαρμόζουν τις τιμές τους ανάλογα με την ζήτηση. Ενώ οι φόροι είναι αναγκαστικοί που συμπεριλαμβάνονται και σε αυτές τις τιμές διαμορφώνοντάς της κατά ένα μέρος, αλλά και διαμορφώνουν πέραν των τιμών και το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.
  Χρήσιμα λοιπόν, θα ήταν και άλλα στοιχεία σ\' αυτήν την έρευνα, που θα βοηθούσαν και τις αλυσίδες στην πολιτική τιμών τους, αλλά και εμάς στην κατανόηση της θέσης μας αλλά και της συμπεριφοράς των αλυσίδων απέναντί μας.
  Όπως θα ήταν και χρήσιμος ο δείκτης ποσοστού μετά φόρο κέρδους επί των πωλήσεων των επιχειρήσεως της Πατρίδας μας και των του εξωτερικού

 7. avatar παπατζας

  ναι αλλα εχουνε αλλους μισθους εκει μαγκες. Εδω για ενα μηνα τετραμελης οικογενεια θελει 500-600 μονο souper market με μισθους 700-900 + 350 ευρω ενοικιο τι λεμε τωρα. Που θα τα βγαλουμε περα οταν εκει εχουνε κατωτερο μισθο 1000+

  1. avatar Εχεις λαθος ομως…

   και θα σου αναφερω ως παραδειγμα την κακη χωρα, την δυναστρια την γερμανια: εκει μπορει να εχουν(οχι παντου σε Ανατ. Γερμανια και Βορεια οι μισθοι δνε εινια υψηλοι οπως στο νοτιο μερος της) λοιπον φτηνοτερες τιμες, μα οχι σε καλα σουπερ, μα στα λιντ,αλντι κλπ, που εχουν χαμηλοτερης ποιοτητας κρεατα,τροφιμα απο μεγαλοζωοκτητες, φυτειες απο εξωτερκο χωρις τηρηση υγειονομικων κανονων κλπ. Και στην γερμανια το καλο κρεας, την καλη μπριζολα , θες για 4 κεφαλια ενα 50αρι μονο για το κρεας ξαναλεω, καλο, οχι αυτο σε πλαστικο. Μη μιλησω για φρουτα κλπ.
   Λες οι βορειοι να τρωνε μια φορα καλα, βραδυ, επειδη κερδιζουν πολλα; Σε πληροφορω οχι, επισης ο μεγαλςο μισθος στο εξωτερικο σημαινει μεγαλυτερες κρατησεις ασφαλιστικες.
   Ομως ολα ειναι σχετικα, ασφαλως στην χωρα μας οι τιμες εχουν τιναξει το ταβανι με βαση το καθαρο εσοδο της οικογενειας, ομως και στο εξωτερικο οι τιμες δεν πανε κατω. Ασε που λες για ενοικιο, αν δεις ενοικια εξωτερικο σε αγγλια, γερμανια, ολλανδια κλπ θα τρελαθεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει