Στη στρατηγική σημασία του έργου του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και στην συμβολή του στην εθνική ενεργειακή στρατηγική, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρίας Gastrade, Ιωάννης Αράπογλου, στο πλαίσιο του 29ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» το οποίο ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τον ρόλο του ενεργειακού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας και τις γεωστρατηγικές ισορροπίες, ενώ συμμετείχαν επίσης οι κκ. Μιχάλης Βερροιόπουλος (Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ), Ανδρέας Σιάμισιης (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών, Ομίλου ΕΛΠΕ), Στέφανος Οκταπόδης (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ) και Κώστας Ανδριοσόπουλος (Πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία).

Στη σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε επίσης και ο πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, στην ομιλία του σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α και της Ελλάδας στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου, το Έργο έχει ενταχθεί στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας και στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, ενώ μόλις πρόσφατα το Βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέταξε το Έργο στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της Βουλγαρίας. Επίσης, ο κ. Αράπογλου, σημείωσε ότι σύντομα θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Gastrade η ελληνική ΔΕΠΑ και η βουλγαρική Bulgartransgaz.