Στη δραματική υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας και της προστασίας κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων οδηγούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολύτεκνοι, που υφίστανται διπλή επίθεση με την κατάργηση των απαλλαγών για τα παιδιά και την περικοπή των επιδομάτων του ΟΑΕΔ, οι νεφροπαθείς, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ, ακόμη και όσοι εισπράττουν αναπηρικά επιδόματα, για τους οποίους προβλέπεται η μείωση της σχετικής δαπάνης το 2014.

Τα λεγόμενα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα καταργούνται ή μειώνονται δραστικά, γεγονός το οποίο θα στερήσει ένα σημαντικό βοήθημα από οικογένειες που ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα.

Το «χτύπημα» μάλιστα γι’ αυτές τις οικογένειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, εάν συνυπολογιστούν οι νέες επιβαρύνσεις στη φορολογία, καθώς και οι μεγάλης κλίμακας μειώσεις στις συντάξεις.

Έρχεται… ψαλίδι

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει ότι το 2014 θα γίνει επανέλεγχος των δικαιούχων με στόχο να εξοικονομηθούν 94 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το 2013 δεν θα γίνει καμία παρέμβαση, αλλά το 2014 θα υπάρξει de facto μείωση των αναπηρικών επιδομάτων ή «εξορθολογισμός» τους, όπως την αποκαλεί κατ’ ευφημισμόν το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να εξοικονομηθούν 826 εκατ. ευρώ από περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ μέχρι το 2016 το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 852 εκατ. ευρώ. Οι βασικές αλλαγές θα αφορούν σε 8 κατηγορίες επιδομάτων, ενώ όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα έχουν απώλειες στα εισοδήματά τους και από άλλα μέτρα.

Πάνω από το μισό ποσό που επιδιώκεται να εξοικονομηθεί θα προκύψει από το «ψαλίδισμα» των οικογενειακών επιδομάτων.

«Χτυπούν» νεφροπαθείς-ΕΚΑΣ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη μείωση της αποζημίωσης για την αναγκαία συχνή μετακίνηση των νεφροπαθών προς τα νοσοκομεία.

Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 230 ευρώ το μήνα στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην Αθήνα και στον Πειραιά, 220 ευρώ το μήνα για τη Θεσσαλονίκη, 140 ευρώ το μήνα για Ηράκλειο και Πάτρα και 115 ευρώ το μήνα για τα άλλα αστικά κέντρα.

Την ώρα που οι μετακινήσεις γίνονται ολοένα και ακριβότερες λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της αυξημένης φορολογίας του, η οποιαδήποτε μείωση του επιδόματος μετακίνησης των νεφροπαθών θα επιτείνει τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών που υποφέρουν. Ο στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν 82 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο βρίσκεται παράλληλα και το ΕΚΑΣ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργησή του για όσους είναι κάτω των εξήντα τεσσάρων ετών,. Ανάλογα με το εισόδημα, το ΕΚΑΣ ξεκινά από τα 30 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει στα 230 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.715,65 ευρώ. Από την καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των εξήντα τεσσάρων ετών προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 114 εκατ. ευρώ.