Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της Ισπανίας, που προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας, εν μέσω κοινωνικών αναταραχών και πιέσεων στις αγορές.

Ο ισπανικός προϋπολογισμός θα επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των δαπανών παρά στην αύξηση της φορολογίας, όπως ανακοίνωσε μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια ντε Σανταμαρία.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει 3 δισ. από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα.

Ευελπιστεί, επίσης, να εισπράξει 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ κι άλλων φόρων, ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα 7 δισ. από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για υγεία και παιδεία.

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον Πολιτισμό, στο 30%.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης τη σύσταση μίας «ανεξάρτητης αρχής προϋπολογισμού», που θα αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας.

Ο νέος θεσμός θα επωμισθεί να προβλέπει τις πιθανές παρεκκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και να ελέγχει τη διαφάνεια όλων των διοικητικών ενεργειών. Η αρχή θα είναι ανεξάρτητη, θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς όλων των διοικητικών αρχών και θα επιτηρεί αυστηρά την τήρηση των στόχων για το έλλειμμα.

Παρεμπιπτόντως, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως τα μοναδικά μεγέθη που θα αυξηθούν είναι «οι συντάξεις, οι υποτροφίες και οι τόκοι του χρέους», καθώς η χώρα είναι έρμαιο στις πιέσεις των αγορών.

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό σε καιρούς κρίσης, αλλά μόνον για να βγούμε από την κρίση αυτή», τόνισε.

Η ντε Σανταμαρία εξήγησε πως το 63,6% των δαπανών θα κατευθυνθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ το 58% της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προκύψει από τις δαπάνες, και το 48% από τα έσοδα.