Η Φινλανδία ζήτησε σήμερα μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διάσωση της ευρωζώνης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να σώσουμε το ευρώ, αλλά θα πρέπει να κάνουμε πιο ανοιχτές πολιτικές συζητήσεις, επειδή είναι επίσης και μια κρίση δημοκρατικής νομιμότητας αυτή που βιώνουμε», δήλωσε στο Βίλνιους ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ χωρίς πραγματικές διαβουλεύσεις, χωρίς πραγματική διαφάνεια ούτε (πραγματικές) συζητήσεις σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις”, είπε μετά από μια σύνοδο με τους ομολόγους του της Βόρειας Ευρώπης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Ο Τουομιόγια, ο οποίος είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα να “εξεταστεί ανοιχτά το ενδεχόμενο της διάλυσης της ζώνης του ευρώ”, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να επιβιώσει από την κρίση χρέους.

“Περιμένω ότι, ως συνήθως, θα βρούμε τελικά έναν τρόπο για να τα βγάλουμε πέρα”, εκτίμησε ο υπουργός μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Δανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Από την πλευρά του, ο Δανός υπουργός Βίλι Σόνταλ τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο χωρισμός της Ευρώπης ανάμεσα στον πιο ισχυρό βορρά και τον αδύνατο νότο.

“Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είναι να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, όταν ορισμένες χώρες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οπότε, όχι, δεν πρόκειται να διαλυθούμε”, τόνισε στους δημοσιογράφους.

“Πρέπει να μείνουμε μαζί στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον όλων μας, δήλωσε ο σουηδός Υπουργός κ. Καρλ Μπιλτ.

Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, η Ισλανδία και η Νορβηγία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σουηδία και η Δανία δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, ούτε η Λιθουανία και η Λετονία, που ελπίζουν όμως να μπορέσουν να υιοθετήσουν το ευρώ μέχρι το 2014, εάν η κρίση έχει διευθετηθεί.