Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό του για την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, επιμένοντας ότι δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος, όπως είπαν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες σήμερα.

«Δεν πρόκειται για τύπωμα χρήματος, το είπε ξανά αυτό–ότι αυτό θα ήταν δυσάρεστο, ότι έχει βιώσει τέτοιες εποχές και ότι πάνω απ’ όλα δεν θέλει να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Πολ Γκοζές έπειτα από μια συνάντηση με τον Ντράγκι στις Βρυξέλλες.

«Θεωρεί ότι η αγορά μεσοπρόθεσμων, τριετών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές δεν είναι τύπωμα χρήματος, αφού στην πράξη αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν σε πολύ σύντομο διάστημα και τα κεφάλαια θα τεθούν ξανά στην κυκλοφορία», πρόσθεσε ο Γκοζές.

Ο Ντράγκι συναντήθηκε με μέλη της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κεκλεισμένων των θυρών, αρνούμενος σταθερά να μιλήσει στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους αφού βγήκε από το χώρο όπου είχαν αυτή τη συνομιλία. Ωστόσο ευρωβουλευτές μίλησαν στα ΜΜΕ.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Ραμόν Τρεμόσα εκτίμησε ότι η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών όχι τόσο λόγω της ουσίας του περιεχομένου της αλλά για να περιοριστεί η εικοτολογία ενόψει της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, όταν θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με στόχο να βοηθηθούν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις χρηματαγορές.

«Νομίζω ότι την Πέμπτη θα έχουμε ανακοινώσεις», είπε ο Τρεμόσα. «Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει (μια παρέμβαση στην αγορά). . . Εάν όχι, αυτό θα ασκήσει πιέσεις στις αγορές».

«Μια ομιλία όπως η σημερινή (εάν γινόταν) πριν από έξι μήνες θα ήταν πολεμική», πρόσθεσε. «Αλλά ο καθένας βλέπει ότι χωρίς μια παρέμβαση της ΕΚΤ, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη».

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι σχεδιασμένο για να αποτρέπει την αύξηση του κόστους δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι «κάνει αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνουν οι πολιτικοί, έτσι υπό αυτή την έννοια δεν μπορείς να διαφωνήσεις με την ΕΚΤ», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν.

Πάντως η σφοδρότερη αντίσταση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει προέλθει από την Γερμανία, με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και μέλος της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.

Βάσει του σχεδίου του Ντράγκι η ΕΚΤ θα εξετάζει το ενδεχόμενο να παρεμβαίνει στις αγορές για να αγοράζει ομόλογα βαριά χρεωμένων κρατών μόνο υπό αυστηρούς όρους τους οποίους θα θέτει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Άλλα πιθανά χαρακτηριστικά του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το να τεθεί ένα όριο στα κόστη δανεισμού ή να καθοριστεί συγκεκριμένος στόχος για τα σπρεντ –τις διαφορές απόδοσης– των επιτοκίων κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους από τα 10ετή μπουντ της Γερμανίας.

Ωστόσο έχουν επίσης υπάρξει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ίσως ο Ντράγκι αναγκαστεί να καθυστερήσει την δημοσιοποίηση των λεπτομερειών σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ως τουλάχιστον την 12η Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφανθεί για το εάν οι ευρωπαϊκές συνθήκες για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον ΕΜΣ είναι συμβατές με το θεμελιώδη νόμο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν επίσης σήμερα, και σε αυτή την περίπτωση κεκλεισμένων των θυρών, με τον Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών –καθ’ ύλη αρμόδιο για τον έλεγχο των αγορών– ο οποίος καταρτίζει μια πρόταση για την επίβλεψη του τραπεζικού τομέα που αναμένεται επίσης να παρουσιαστεί την 12η Σεπτεμβρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν είχε επίσης συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.